Mandekogebogen

Sådan spiser man kaktusfrugt (også kendt som prickly pear)

Den stikkende delikatesse.

Du har måske set den i frugtafdelingen eller på en ferie i Sydeuropa, Mexico eller Mellemøsten – en lille, oval frugt med nubret skal og nogle gange pigge, der ligner noget, man helst ikke skal spise. Men lad dig ikke narre: kaktusfrugten (også kendt som prickly pear eller tuna på spansk) gemmer på en saftig, sød, lidt melon-agtig smag og en oplevelse, der ligger langt fra æbler og bananer.

Læs også: Sådan brygger du iskaffe

Men det kræver, at du ved, hvordan du går til den.

Første regel: Brug handsker eller en tang

Nogle kaktusfrugter ser uskyldige ud, men mange har stadig bittesmå næsten usynlige pigge, der kan sætte sig i huden og irritere i timevis. Så medmindre du er til sadomasochistisk frugtspisning, så brug handsker, en tang, eller hold frugten med et viskestykke, mens du arbejder med den.

Køber du dem i supermarkedet i Europa, er de ofte “afpiggede” – men der kan stadig være enkelte hårde nåle tilbage.

Sådan skræller du en kaktusfrugt:

  1. Skyl frugten grundigt
    Brug en stiv børste eller klud og skyl den under koldt vand for at få eventuelle pigge væk.

  2. Skær enderne af (top og bund)
    Brug en skarp kniv og skær ca. en halv centimeter af i begge ender.

  3. Lav et længdesnit i skrællen
    Skær kun ned i skrællen – ikke for dybt. Lav et snit på langs, ca. 3-4 cm.

  4. Pil skrællen af
    Brug fingrene eller en ske til at trække skrællen af. Den løsner sig nemt, hvis frugten er moden. Indeni finder du et fast, saftigt frugtkød – som en blanding af vandmelon, pære og citrus.

Spis den som den er – eller brug den kreativt

Frugtkødet er spækket med små, hårde kerner – og her deler vandene sig. Nogle spiser dem, andre spytter dem ud. De er spiselige, men hårde, så det handler om temperament og tandstyrke.

Du kan:

  • Spise frugten rå med ske – som en eksotisk kiwi

  • Blende den til juice eller smoothies (sigt kernerne fra)

  • Bruge den i cocktails – prickly pear margarita, nogen?

  • Lave sorbet, marmelade eller sirup – farven er ofte intens rød, pink eller orange

Hvornår er den moden?

En moden prickly pear føles blød (men ikke smattet) og dufter let frugtigt. Farven varierer fra grøn til rød, orange og lilla – men farven alene siger ikke alt. Den skal give lidt efter ved et let tryk. Gule eller rødlige frugter er oftest sødest, mens grønne kan være mere syrlige.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce