Kan man virkelig tilberede kylling i mikroovnen?
En hel kylle i mikroen?
Det lyder som starten på en dårlig idé eller et TikTok-eksperiment, der slutter med et opkald til lægevagten. Men spørgsmålet er faktisk ikke helt dumt: Kan du virkelig tilberede rå kylling i mikroovnen – og få noget spiseligt ud af det? Svaret er ja… men det kræver lidt mere finesse end bare at smide fuglen ind og trykke “Chicken Dinner”.
Ikke bare for popcorn og pizzarester
Mikroovnen har i årevis haft ry for at være den dovne mands køkkenhjælper. Popcorn? Nemt. Rester? Selvfølgelig. Kaffe, der er blevet kold, fordi du glemte den? Klar på 30 sekunder. Men det er sjældent, folk tænker: “Jeg skal have noget lækkert og saftigt kød – frem med mikroen!”
Alligevel er der en grund til, at selv USDA (det amerikanske landbrugsministerium, som blandt andet holder styr på fødevaresikkerhed) siger, at du kan tilberede kylling i mikroovnen. Du skal bare gøre det rigtigt.
Sådan undgår du salmonella og tørre tårer
Ifølge USDA skal kylling nå en kernetemperatur på 165°F – cirka 74 grader celsius – for at være sikker at spise. Og her bliver det tricky, for mikroovne har den charmerende egenskab, at de varmer helt uens. Du kan ende med én ende af kyllingebrystet, der er godt gennemkogt, mens den anden stadig er lyserød og potentiel bakteriebombe.
Tricket er at dække kyllingen med låg eller plastfolie (selvfølgelig mikroovnssikkert), så dampen bliver inde og holder kødet saftigt. Samtidig skal du vende eller rotere kødet undervejs – gerne to gange – for at få en nogenlunde jævn varmefordeling. En madtermometer er ikke bare nice to have, det er nærmest obligatorisk her.
Glem ikke smagen
Bare fordi du kører shortcut-metoden, behøver det ikke smage som en studentermiddag anno 2004. Krydderier, marinader eller bare lidt salt og peber gør underværker, også selvom du mikrobølger maden.
Og hey – det tager ofte under 15 minutter at lave et stykke kylling i mikroovnen, mod op til 40 minutter i ovnen. Så hvis du står der, sulten og utålmodig, er mikroen faktisk ikke verdens dårligste idé.
En løsning i en snæver vending
Det er ikke gourmet, og det er ikke for dem, der lever for stegeskorper og slow cooking. Men til hurtige måltider, travle hverdage eller når opvaskebunken allerede ser truende ud, kan mikroovnen sagtens redde din kylling – både bogstaveligt og gastronomisk.
Bare husk termometeret, lidt tålmodighed og et godt krydderi. Så skal det nok gå.