Langos
Friteret fladbrød med fyld!
I Ungarn kan man få en ufattelig lækker streetfood-snack, som går under navnet Langos (el. Làngos), der betyder flammegrillet/flammestegt.
Langos er en slags fladbrød, som man frituresteger og dernæst topper med cremefraiche og ost.
I gamle dage var Langos en del af brødkulturen, hvor man bagte dem af små rester fra de store produktioner af dagligdagens brød - og her blev resterne bagt i små portioner, mens ovnene varmede op til det helt store bageprogram op af dagen.
Nu om dage er det blevet ændret til en lidt mere isoleret delikatesse, hvor man smider den i den gyldne brønd.
Det gør, at man får en ufattelig tynd og sprød lille overflade på brødet, mens den indeni er svampet, luftig og nærmest donut-agtig i konsistensen.
Sammen med en klat fuldfed cremefraiche og revet ost? Så sidder den lige i skabet.
Det er i princippet den ungarske udgave af Pizza Fritta.
Du kan selv vælge, om du vil køre en fed cremefraiche eller bare lidt yoghurtcreme på toppen, og så kan du vælge din favoritost til formålet.
Alt fra gouda, gruyere, Vesterhavsost og til emmenthaler, pecorino og parmesan - jeg vil anbefale en god mellemstærk ost, eksempelvis en lagret gouda.
Fang opskriften på ungarsk streetfood herunder:
Langos: Ungarske madbrød
Sprøde og lækre!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 5 minutter
Ingredienser
- 150 gram hvedemel
- 80 ml mælk
- 15 gram gær
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk sukker
- ½ tsk fint salt
- 60 gram kartoffelmos, kold
Topping
- 1 dl cremefraiche (jo, federe, jo bedre!)
- ½ tsk hvidløg, revet
- 0,1 tsk fint salt
- 50 gram ost (eksempelvis gouda, pecorino, vesterhavsost etc.)
Stegning
- 400 ml fritureolie/solsikkeolie
Fremgangsmåde
- Hvis du ikke har kold kartoffelmos ved hånden, så skal du lige koge et par kartofler i tern møre, mose dem og lade det køle af til stuetemperatur.
- Opløs gær i mælken og tilsæt olivenolie, sukker og hvedemel efterfulgt af salt og kartoffelmos. Ælt det grundigt sammen til en ensformig masse, form det til en bold og lad den hæve under et viskestykke på køkkenbordet i 1 time.
- Varm olien op - gerne i en høj pande eller wok, så du får mere diameter på til at stege brødene. Del dejen i to og klem/rul dem ud til to aflange cirkler med en tykkelse på 1-1,5 cm.
- Steg dem enkeltvis i en olie på a. 170 grader i et par minutter, indtil de er gyldne og sprøde på begge sider. Lad dem afdryppe på fedtsugende papir, mens du rører cremefraiche med lidt revet hvidløg, lidt salt og peber og river osten. Fordel cremen på toppen efterfulgt af osten - gerne en håndfuld finthakket purløg på toppen. Servér straks.