Mandekogebogen

Nemme koldhævede flutes

Langtidshævede brød med sprød skorpe og en saftig krumme!

Flutes er et stykke brød, der kan bruges til rigtig mange ting - en god opskrift på hjemmebagte flutes kan bruges til både sandwich, tapas, snacks eller en madpakke på farten.

Brødets konsistens med en blød og luftig krumme kombineret med en sprød, mørk skorpe gør også, at den er velegnet til supper såvel som tilbehør til sommerens grillmad.

Og så er de rigtig nemme at bage selv!

Specielt hvis du koldhæver dem og lader dem passe sig selv og udvikle smag i køleskabet.

Det gør, at man får en saftig og luftig krumme, og når brødet så vågner op fra en tur i køleskabet, så er den klar til at blive sprød og lækker i ovnen. 

Men det smarte er, at du også kan nøjes med at lade dem hæve i blot en times tid på køkkenbordet - det får du også et godt resultat ud af.

Denne tilgang giver dig dog lidt mere bløde flutes med en mere fast krumme - som nok egner sig bedst til sandwich. 

Du kan også vælge at lave den til lidt mere grove flutes ved at tilsætte meltyper såsom rugmel, grahamsmel eller fuldkornsmel - der skal du dog nok tilføje lidt mere væske. 

Fang opskriften på nemme hjemmebagte flutes herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Hjemmebagte flutes: Både lynhævede og koldhævede

sprøde og luftige!

3 portioner 13 timer, 35 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 13 timer
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 1600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 550 gram hvedemel (gerne tipo00)
  • 100 gram rugmel
  • 10 gram gær (10 g ved koldhævning, 20 g ved lynhævning)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 tsk salt

Fremgangsmåde

  1. Lun vandet en smule og opløs gæret. Opløs herefter saltet og tilsæt olivenolien. Nu skal væsken gerne sættes på en køkkenmaskine, med mindre du har tålmodighed til at banke dejen sammen i 20-25 minutter på håndkraft.
  2. Hvis du bruger maskine, kan du blande alle ingredienserne sammen og lade den køre på medium-hastighed i 10-15 minutter. Spæd til med lidt mel, hvis dejen ikke begynder at slippe skålen en smule efter 6-8 minutter.
  3. KOLDHÆVET: Skrab dejen ud og læg den i en skål, der er meget større end massen - der skal være plads til hævningen! Sørg for, at skålen er smurt godt ind i olivenolie og læg dejen i. Sæt skålen i køleskabet - minimum 10-12 timer. Gerne længere, hvis man eksempelvis sætter den ind natten over.
  4. LYNHÆVET: Efter dejen er æltet, hældes denne i en skål som tildækkes med husholdningsfilm eller et vådt viskestykke. Lad det stå i ca. 1-1,5 timer, indtil den er vokset næsten i dobbelt størrelse.
  5. Når brødet har hævet færdigt på den ene eller anden måde, skraber du dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 3 eller 4 portioner alt efter størrelsesønske og klem det forsigtigt sammen, som når du ruller en dejpølse.
  6. Drys dem med mel og læg dem på en bageplade med bagepapir. Hvis du har koldhævet dem, så skal de hæve i 45 minutter til 1 time ved stuetemperatur for at vågne lidt op igen. De lynhævede er klar, når ovnen er klar.
  7. Tænd ovnen på 250 grader. Tag en saks og klip små mønstre i hver flute. Bag dem efterfølgende i ovnen ved 15-16 minutter, indtil overfladen er mørk og sprød.
  8. Lad dem køle af på en rist og opbevar dem i en papirspose eller et viskestykke - de kan sagtens fryses.
Del

Seneste nyt

Annonce