Mandekogebogen

Petit choux - fyldte vandbakkelser og choux au craquelin

Små fyldte hapsere af vandbakkelse.

Petit choux, choux au craquelin, pâte à choux eller på dansk - vandbakkelsesdej - kært barn har mange navne og mange måder at lave en opskrift på små, fyldte vandbakkelser.

Vandbakkelser eller Choux-dej er opfundet i Frankrig i det søde køkken og menes at have eksisteret i madlavning siden 1500-tallet - og siden da har hele verden taget deres opskrift til sig, både i det salte og det søde køkken.

I Danmark og i det danske køkken har vi en stor tradition for vandbakkelser og choux-opskrifter - hvad enten vi snakker en klassisk kagemand, fyldte vandbakkelser, fastelavnsboller eller måske en vandbakkelsestang fyldt med eksempelvis skinkefyld.

Den har mange formål og i de senere år har en lille størrelse fået meget opmærksomhed - både via de sociale medier og Den Store Bagedyst.

Nemlig Choux au Craquelin. 

I an sin enkelthed er en choux au craquelin 'bare' en lille fyldt vandbakkelse, hvor man lægger en kiks på toppen - som giver en 'krakeleret' effekt på toppen af sprødhed og et pænt mønster.

Selve kiksedelen eller kiksen på toppen er egentlig bage en skive småkagedej - og derfor kan du give din choux en kiksetop med alskens smage. Du kan køre klassisk med bare smør eller sukker, eller køre kakao, revet appelsinskal, vanilje eller endda brunkage-udgave. 

Det er egentlig bare en lille opgradering af en klassiske petit choux fra det franske køkken, hvor man giver den en ekstra konsistens, udseende og måske smag.

Petit Choux er en fransk lille kage med fyld - det kan enten være vaniljecreme, chokolade, flødeskum, syltetøj eller kaffecreme, eller måske i det salte køkken kan det være en ostecreme, laksemousse eller andet godt i forhold til en lille hapser som appetizer, forret, tapas eller snack. 

Og vælger man at lave en Choux au craquelin i stedet, så får man den lækre, knasende kiksetop, som giver en krakkelerende, marmoreret effekt.

Det vigtigste du skal overveje, når du vil lave den ene eller den anden slags choux er følgende:

Hav styr på vandbakkelsen

Som med alle andre opskrifter med vandbakkelser og vandbakkelse-dej, så handler det om at få lækre vandbakkelseskager, der ikke falder sammen - følg min guide til de perfekte vandbakkelser, som hjælper dig i mål med vandbakkelser, der ikke falder sammen. 

Freestyle på dit fyld

Du kan variere dit fyld i uendelighed - både i det salte og søde køkken. Det eneste vigtige er, at dit fyld skal have en hvis konsistens - så det duer ikke at fylde den med en alt for vandet syltetøj eller marmelade. Der skal være noget struktur.

Det kan eksempelvis være:

Det søde køkken: mokkacreme, vaniljecreme, vaniljeflødeskum, frugtskum, flødeskum med syltetøj eller chokolade-ganache.

Det salte køkken: laksemousse, tunmousse, krabbesalat, røget ørred-creme eller oste-creme. 

Fyld først, når de er helt afkølede

Både med salt og sødt fyld er det vigtigt, at du sørger for, at dine vandbakkelser er helt afkølede til stuetemperatur - ellers risikerer du, at fyldet smelter eller løber ud. 

Herunder finder du en klassisk grundopskrift på en choux au craquelin eller bare petit choux, hvis du vælger at springe craquelin-delen over. 

Opskrift på en hjemmelavet vaniljecreme.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Choux au craquelin og petit choux

Lækre små vandbakkelser med fyld!

15 portioner 35 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

Vandbakkelser
  • 50 gram smør
  • 2 dl vand
  • 2 dl hvedemel
  • 3 stk æg

Småkagetop
  • 60 gram smør
  • 60 gram sukker
  • 60 gram smør

Fyld
  • 1½ dl vaniljecreme (se opskrift længere oppe i artiklen)
  • 1 dl syltetøj
  • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen på 200 grader. Bland vand og smør sammen til vandbakkelserne i en gryde og bring det i kog. Tilsæt herefter hvedemelet og rør rundt, indtil dejen samler sig og slipper grydens kanter. Lad den køle af i 10 minutter inden næste trin.
  2. Rør æggene i et af gangen og rør grundigt dejen sammenhængende ved hvert æg - det giver en bedre luftighed. Læg din vandbakkelsesdej i en sprøjtepose.
  3. Til småkagedejen blandes blødt smør med sukker til en ensformig masse og melet sies herefter ned til dejen og blandes sammen til en småkagedej - rul den ud på et bagepapir til ca. 2 mm tykkelse og læg den i køleskabet.
  4. På en bageplade med bagepapir sprøjtes 15-20 små dutter a la 4-5 cm i diameter (størrelsen afhænger af, hvor store du ønsker dem - jo større, jo mere fyld) i samme størrelse.
  5. Tag småkagedejen ud og udstik størrelser, som dækker 4/5 af vandbakkelsesdutterne - så ca. 3-4 mm. Læg dem forsigtigt på toppen af vandbakkelserne.
  6. Bag dem i ovnen i ca. 30-35 minutter alt efter temperament på din ovn - de skal være luftige, mørke i farven og have en krakkeleret top. Lad ovnlågen stå på klem i 10 minutter, inden du tager dem ud - det modvirker, at de klasker sammen, når der sker et enormt skift i temperaturen.
  7. Lad dem køle helt af og fyld dem herefter med en sprøjtepose med metaltyl i bunden med flødeskum, vaniljecreme og/eller syltetøj - eller dit favoritfyld!
Del

Seneste nyt

Annonce