Mandekogebogen

Pommes Anna

Nem opskrift på det klassiske smørholdige kartoffel-tilbehør, Pommes Anna.

Mangler du nem tilbehør med kartofler til aftensmad, middagsgæster eller ligende - så går du aldrig galt i byen med Pommes Anna, som kan forberedes i god tid.

Kartofler er en gudespise på utroligt mange punkter - og mens vores kultur med at spise kartofler til maden er ved at være lidt i fare på de danske middagsborde, så handler det nok bare om at blive mindet om, hvad kartoflen kan.

Og en af de mest klassiske, lækre og nemme serveringstricks med kartoffel er selvfølgelig - Pommes Anna.

Fransk opfindelse

Man mener, at retten blev opfundet i Frankrig under Napoleon III. af kokken Adolphe Dugléré. Han var køkkenchef på Café Anglais, en af de førende restauranter i Paris i det 19. århundrede, hvor han opkaldt retten efter en prominent kvindeskikkelse i hans selskab i sin tid.

Uanset oprindelsen er vi glade for, at den er fundet vej til kogebøgerne og vejen til Danmark, hvor Pommes Anna yndes at blive lavet af danskerne til eksempelvis nytår.

Det er nemlig en super nem opskrift på tilbehør med kartoffel, som er perfekt til sauce eller sovs og et stykke velstegt kød.

Det er på sin vis en opskrift med flere delelementer, der godt kan tage tid - men det er meget nemt. Pommes Anna laves ved at skære papirstynde skiver af kartofler med et mandolinjern - eller en skarp kniv og overdrevet meget tålmodighed! - som lægges i lag i en bageform eller rugbrødsform med pensling af smør og eventuelt krydderurter mellem hvert lag.

Derefter skal en rigtig Pommes Anna bages i ovnen, indtil den er mør og gennemstegt.

Dernæst skal den køles ned - og herfra kan man faktisk gemme den til dagen efter eller endda fryse den ned og bruge på et senere tidspunkt.

Kan forberedes i god tid

Så derfor er Pommes Anna en smart sidedish, hvor du med lidt planlægning kan forberede dit tilbehør til gæsterne i god tid. Når din Pommes Anna så skal serveres, skal den blot tøes op og bages i ovnen, indtil den har gennemstegt og gylden, eller steges i rigelige mængder smør og olie på en pande, så den lige bliver friturestegt eller confiteret lidt.

Det er en glad kartoffel!

Pommes Anna er en lækker opskrift på nem og smagfuld tilbehør, som er perfekt til fester med festmad, nytårmenu til nytår eller bare gæster til middag, som skal forkæles lidt.

Det er en meget nem og alsidig opskrift, som kan bruges til mange forskellige retter - alt fra den klassiske oksemørbrad med portvinssauce eller måske en svinemørbrad med whiskysauce.

Pommes Anna er egentlig blot en version af kartoffel-tilbehør, som opgraderer fra de klassiske, kogte kartofler og giver dig luksus-kartofler til mange formål! Fang opskriften herunder på en klassisk Pommes Anna:

ANNONCE
Tips og tricks til hjemmelavet Pommes Anna

Hvilken ret passer Pommes Anna til?

Både svinekød og oksekød - forskellige udskæringer såsom Ribeye, mørbrad, Cote de Bouef og meget andet. Du kan også sagtens bruge det til kylling - det er helt op til dig.

Hvordan tilberedes Pommes Anna?

Tynde kartoffelskiver pensles med smør, lægges i lag og bages møre i ovnen - herefter køles de ned, skæres i portionsstørrelser og afbages eller pandesteges til sprød overflader.

Hvilke krydderier og smagsgivere kan jeg ‘opgradere’ min Pommes Anna med?

Du kan bruge eksempelvis rosmarin eller timian mellem lagene - og skal det være ekstra lækkert, kan du også rive lidt Vesterhavsost, parmesanost eller pecorino mellem lagene!

Hvor længe kan jeg forberede mine Pommes Anna på forhånd?

Efter Pommes Anna er bagt og afkølet, kan du skærer dem i portionsstørrelser og fryse dem ned - her kan de holde sig i 1-2 måneder. Også gerne længere, men man skal altid være lidt varsom med nedfrosset smør, da det kan blive harskt med tiden.

Hvad serverer man til Pommes Anna?

Foruden et hovedelement med kød eller lignende, serverer man gerne en god sovs eller sauce - selve kartoflen er smørmættet og smagfuld, men det klæder den med en god brun sovs, whiskysovs, glace eller lignende.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Pommes Anna

Luksus kartoffel-tilbehør!

4 portioner 1 time, 40 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time, 20 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 kilo kartofler
  • 100 gram smør
  • 1 tsk fint salt + peber
  • 1 håndfuld eventuelle ekstra krydderier (timian, rosmarin, parmesanost)

Fremgangsmåde

  1. Find en firkantet form (en bageform eller en rugbrødsform) og for den med bagepapir. Hæld smørret i en gryde og lad det smelte - du kan vælge at klare den for bundfald, men det er ofte ikke nødvendigt, men bidrager mere med en brunet smag til kartoflerne. Stil det til side. Hvis du bruger krydderier eller lignende, kan du smide dem i smørret og lade det trække smag.
  2. Skræl dine kartofler og find et mandolin-jern frem - indstil på et af de tynde niveauer. Snit løs og fordel lag for lag i bunden af bageformen, hvor du pensler med smør ved hver eneste lag - samt et lille drys salt ved hver 3-4. lag. Fortsæt indtil du løber tør for kartofler eller plads i formen.
  3. Forvarm ovnen på 180 grader - hæld eventuelt overskydende smør udover toppen af kartoflerne og pak overfladen ind i stanniol. Bag den i ca. 60-80 minutter, indtil den er gylden i kanterne.
  4. Lad den nu køle helt af og stil den herefter til afkøling i køleskabet - herfra kan du fryse dem ned, eller gemme dem til dagen efter. Og når de skal bruges, skal du blot skære portionsstørrelser ud af den store 'blok' af lagdelte kartofler, og stege dem op i smør og olie på en pande eller give dem en tur i ovnen penslet med smør ved 210 grader varmluft, indtil de bliver gyldne og sprøde i kanterne.
Del

Seneste nyt

Annonce