Mandekogebogen

Smid ikke feta-lagen ud - brug den til det her i stedet

Genbrug af ting, man normalt smider ud!

Vi kender det allesammen: Du har købt en god omgang feta – den ægte, salte slags i blok – og når du har gravet osten op, står du tilbage med en mystisk, hvidlig væske i bøtten. Lidt ulækker at se på, lidt for funky til at hælde i vasken med god samvittighed… men hvad hvis jeg sagde, at den der feta-lage faktisk er guld i køkkenet?

Læs også: Sådan får du sprødstegt laks

Chef Alon Shaya, der blandt andet har rødder i Mellemøstens køkken og en solid kærlighed til fermenterede sager, er ikke i tvivl: Brug den! Vi fangede ham under Nassau Paradise Island Wine & Food Fest, og han smed straks et pro tip på bordet: Brug feta-lagen som marinade. Jep, du læste rigtigt – den salte ostevæske kan trylles om til en vaskeægte flavor booster.

Den hemmelige marinade til kød med kant

Det lyder måske som noget, du kun ville finde på i et desperat øjeblik med tomt køleskab, men der er faktisk solid køkkenteori bag. Feta-lagen er nemlig rig på salt og mælkesyre – to ting, der gør underværker for protein. Saltet går ind og nedbryder de seje fibre i fx kylling, så kødet bliver mørt og saftigt. Samtidig bidrager syren med et lille tangy twist, der løfter smagen og giver kylling (eller andet kød) en lækker, funky dybde.

Og som bonus? Skindet på kyllingen bliver super sprødt i ovnen eller på panden, fordi salten trækker fugten ud og efterlader en overflade klar til crisp.

Pimp din lage – uden at gå overbord

Hvis du gerne vil tage feta-lagen til næste niveau, er der et par enkle tricks. Du skal dog holde igen med salt – der er rigeligt i forvejen. I stedet anbefaler Shaya, at du tilsætter lidt sukker for at balancere smagen og fremme karamellisering under tilberedning. Du kan også smide et par krydderurter i – timian, rosmarin, måske lidt knust hvidløg – for at give mere dybde.

Ikke kun til kylling – brinen kan mere

Kylling er oplagt, ja. Men det stopper ikke der. Feta-lagen kan bruges til at marinere både svinekød, oksekød og endda vildt som f.eks. rådyr. Og er du vegetar? Intet problem. Et stykke tofu, der får lov til at suge den salte ostelove op i et par timer, bliver pludselig til noget, du faktisk gider spise.

Hvor længe skal det trække?

Det er ikke raketvidenskab, men heller ikke noget, man skal overdrive. En god tommelfingerregel er 2-4 timer i køleskabet for kylling og tofu. Okse eller svin kan klare lidt længere, men lad være med at marinere natten over – især ikke med magert kød. Det bliver for intenst, og strukturen kan tage skade.

Fra affald til smagsgiver

Så næste gang du står med en halv bøtte feta og den evige tvivl om, hvad du skal gøre med lagen, så tænk som en chef. Brug den. Udnyt den. Og tryl lidt smag ind i dit næste måltid. Feta-lagen er måske ikke smuk at se på – men den er et lille køkken-hack, der smager af mere.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce