Mandekogebogen

Tatar

Nem opskrift på hjemmelavet tatar!

Tatar har ofte været omtalt som kokkenes livret, og man forstår godt hvorfor - godt kød hakket og tilsmagt til perfektion.

En simpel, stringent og smagfuld ret, hvor der ikke er meget man kan gemme sig bag.

Tatar - ofte misforstået som 'tartar' - fås ofte på to forskellige måder:

Tatar-håndmad

En variation af smørrebrød, hvor man får en portion hakket kød på et stykke rugbrød, som man så topper med andre smagsgivere, krydderier og krydderurter - fokusset er her at få den helt rene smag af kødet.

Rørt Tatar

Tataren står her ofte for sig selv som en forret eller hovedret - alt efter om den blot serveres på toppen af frisee-salat eller med en spandfuld pommes frites til. Her bliver selve farsen rørt med smagsgivere.

Jeg har alle dage været størst fan af rørt tatar, da man nemlig kombinerer tingene og i min verden får en bedre smagsoplevelse - og det er faktisk ret nemt at lave en rørt tatar.

Jeg har herunder lavet mit bud på en velrørt tatar, du selv kan lave, som er tilsmagt med en række vigtige smagsgivere og desuden hakkede cornichoner og kapers.

Det handler om, at kødet skal kunne smages, men man er samtidig nødt til at finde nogle ingredienser, som booster smagen - det kan eksempelvis være et par stænk Tabasco eller lidt worcestershire sauce.

Dertil lidt finthakket eller revet løg for all around smag og gerne lidt krydderier - salt, friskkværnet peber og estragon, hvis man er til det.

Det kan godt være lidt afskrækkende for visse mennesker at spise råt kød på den måde, men så længe den er velkrydret eller rørt godt, så smager det helt igennem fantastisk - det rå kød gør, at man får en mere naturlig, frisk kødsmag, som man også stiler efter, når man eksempelvis steger en bøf Bleu eller Rare.

Det kan være lidt en hurdle at prøve at lave sin egen hjemmelavet tatar for første gang, da man altid tænker, om man skulle få ondt i maven eller noget i den stil - men det handler bare om to ting: God hygiejne og kød af høj kvalitet.

Fang min opskrift herunder på en god rørt tatar, der kan bruges til forret, hovedret med pomfritter eller en lækker nytårsmenu - eller hvis du bare trænger til en rørt tatar!

ANNONCE
Tips og tricks til den perfekte tatar

Hvilken slags kød skal jeg bruge til tatar?

De to bedste udskæringer til tatar er ofte oksemørbrad og okseinderlår - der er også en verden til forskel på prisen. Men det handler om, hvad du tænker i forhold til at hakke det. Oksemørbrad er bedre i strukturen til at blive skrabet, mens okseinderlår ikke helt har samme egenskaber, men til gengæld fungerer sublimt som hakket - enten med maskine eller i hånd.

Skal man hakke tatar på kødhakker eller i hånden?

Jeg ville alle dage sige, at du skal hakke din tatar i hånden - så kan du selv styre konsistensen. Og gerne lidt større stykker, så du også får lidt mere bid og dybde.

Skal der en æggeblomme på toppen af en tatar?

Traditionelt skal man lige have den gule æggeblomme på toppen af en tatar, enten råt eller pasteuriseret, som kan smelte sig sammen med kødet - men det er ikke et must. Det er dog en nødvendighed at man har en eller anden form for dressing eller lignende, der kan binde det sammen - eksempelvis en hjemmerørt mayonnaise.

Kan jeg hakke min tatar på forhånd?

Du kan godt hakke den 1-2 timer inden, den skal bruges - men så vil den måske miste lidt farve og blive lidt ‘træt’ at se på. Så vi anbefaler, at du hakker den frisk - du kan eventuelt blande alle smagsgivere og ingredienser 1-2 timer før servering, og så blot lige røre hakket kød i inden servering.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Tatar

Rørt tatar!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 300 gram oksemørbrad eller okseinderlår
 • 1 spsk. løg, meget finthakket
 • ½ tsk estragon, tørret eller frisk (kan undlades)
 • ½ tsk worchestershiresauce
 • ½ tsk tabasco-sauce
 • 4 stk cornichoner
 • 1 tsk sennep
 • 1½ tsk kapers
 • 2 stk æggeblomme eller god mayonnaise
 • 1 håndfuld kartoffelchips
 • 2 håndfuld blandet salat
 • ½ tsk salt + peber

Fremgangsmåde

 1. Hak løg, cornichoner og kapers helt fint - hæld det i en skål sammen med worchestershiresauce, tabasco og estragon. Bland det sammen.
 2. Find nu dit kød frem - du vælger selv konsistens. Bruger du oksemørbrad, kan du skrabe kødet med en skarp kniv, men vi foretrækker at hakke og skære det ud. Så får man lidt mere struktur. Hak dit kød med en skarp kniv, indtil du har den ønskede konsistens - og rør det så sammen med fyldet i skålen. Smag til med salt og peber.
 3. Når smagen sidder i skabet, fordeler du salat på to tallerkner - tag eventuelt en bagering og læg ovenpå salaten, hvori du fylder tatar ud til kanten. På den måde får du den klassiske, cirkulære form på din tatar. Top af med dutter af mayonnaise eller æggeblommer og sprøde kartoffelchips.
Del

Seneste nyt

Annonce