Mandekogebogen

Tunmousse

Den gode opskrift med husblas!

Tunmoussen er en af de stærke retter, der gang på gang vinder indpas på danske frokostborde - ofte som indslag på frokostbuffeter - og tilbage i 1980'erne hvor den havde sin storhedstid, en yndet forret - gerne spædet op med andre delikatesser fra havet, som rejer, eller laks og fiskeæg hvis det skulle være lidt ekstra luksus.

Tunmoussen tag for alvor danskerne med storm i 1980'erne, hvor opskriften blev indført gennem kulturinstitutionen Karolines Køkken - et tyndt opskriftshæfte, der gennem mange bind blev hustandsomdelt med posten!

I dag er tunmoussen lidt af en klassiker og gennem tiden har den gennemgået mange ændringer og twists, og resultatet er, at nærmest hver eneste familie har deres egen 'den bedste opskrift på tunmousse': Med husblas, uden husblas, med smør, uden smør, med æg, med creme fraiche - ja, det kære barn har mange outfits.

Vi sværger til varianten med husblas, der giver moussen en god fasthed, som gør den i stand til at optræde i festlig figur.  

Fælles for tunmousserne, er dog at de oftest serveres i festligt lag. I vores familie er den altid et af højdepunkterne ved familiefesternes årlige sammenskudsgilde: Her optræder tunmoussen gerne med rigelige mængder af rejer, citronskiver og dild - og så kan man også sniges til at servere den med enden skaldyrsdressing eller en klassisk creme-fraiche dressing - men altid og uden undtagelse: Med ristet, lækkert brød

Denne variant adskiller sig fra de mest traditionelle på to punkter, der måske kan skære i øjnene: For det første bruger jeg skyr, i stedet for mayonnaise - det er simpelthen sådan den har udviklet sig med tiden, fordi vi ALTID har skyr naturel i køleskabet, og sjældent creme fraiche. For mig at se kan det udbyttes en til en - og de tilfører begge en god bund til moussen. 

Det andet punkt er løget der tilsættes: Her bruger jeg altid rødløg, i stedet for klassiske salatløg - rødløget har en mildere løgsmag og så hjælper den farvestof til at give tunmoussen en anelse mere appetitlig kulør - og det er to plusser i min bog. (Og fordi børn ofte har det stramt med skarpe løgsmage.)

Hvis du ønsker at anrette tunmoussen helt retro-festligt, vendt ud af en skål, er det et godt tip at smøre skålen godt ind med en smagsneutral olie, inden du overfører tunmoussen til køleskabet, det gør det nemlig rigtig let at vende den ud på et serveringsfad eller en stor tallerken, når tiden kommer til servering. 

Tunmoussen har ikke verdens længste holdbarhed - som tommelfingerregel maks tre dage efter den først er gået i køleskabet - det er jo en blanding af fisk og mælkeprodukter - og så selvfølgelig tildækket, så den står lufttæt og hverken tager eller afgiver smag til andre madvarer i køleskabet. 

Tunmousse: Portionsstørrelse

Opskriften her er tilpasset et lille selskab eller en familie på fire personer. Her er det tiltænkt som en enkeltstående forret. Fordobles den, kan samme mængde også godt udgøre servering for et selskab på 10-12 personer, hvis tunfiskemoussen er en del af et klassisk dansk tag-selv bord. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Tunmousse

Den bedste opskrift på klassisk tunmousse

4 portioner 12 timer, 20 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 12 timer
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk tun, dåse
  • 1 stk tun i olie, dåse
  • 2 stk æg, kogte
  • ½ stk rødløg
  • 75 gram mayonnaise
  • ½ dl skyr
  • 2 plade husblas
  • 1 stk citron, økologisk
  • 1 knsp. fint salt
  • 1 knsp. friskkværnet peber
  • 150 gram rejer

Fremgangsmåde

  1. 2 blade husblas sættes til opblødning i en skål med koldt vandt
  2. Dåserne med tun drænes for vand og olie
  3. Hak et halvt rødløg (Vi bruger rødløg for både farven og den mildere smags skyld)
  4. Pil skallen af to (hård)kogte æg
  5. Pres saften af en halv økologisk citron
  6. Tag tun, groft revet rødløg, skyr, mayonnaise, pillede æg og blend det fint i en blender eller foodprocessor.
  7. Tunmassen overføres til en skål
  8. Hæld vandet fra husblassen. Smelt nu husblassen i vandbad (Fyld lidt vand i en gryde, og lad dampen smelte husblassen, placeret i en skål ovenpå gryden)
  9. Når husblassen er smeltet tilføjes saften fra en citron. De to blandes sammen over varmen.
  10. Hæld husblassen i tunmassen med en tynd stråle - under konstant piskning
  11. Smag til med salt og peber
  12. Hæld blandingen i en eller flere skåle, dæk til med folie og lad tunmoussen sætte sig - mindst 12 timer, gerne 24 timer.
  13. Server med fjordrejer og citronmåner og pynt med halverede cherrytomater og dild.
Del

Seneste nyt

Annonce