15 canadiske retter, du bør prøve
Canada, eh?
Canada er kendt for sine smukke landskaber og venlige folk, men landets kulinariske arv er lige så bemærkelsesværdig. Fra klassiske retter rodfæstet i tradition til moderne skabelser inspireret af Canadas multikulturelle befolkning, byder det canadiske køkken på noget for enhver smag. Her er 15 retter, der giver et indblik i Canadas mangfoldige og lækre madkultur.
Læs også: Er flaskevand bare postevand i forklædning?
1. Rappie pie
Denne østcanadiske ret stammer fra Nova Scotia og er en del af den fransk-acadiske kulturarv. Rappie pie er en tidskrævende, men tilfredsstillende ret lavet af revne kartofler, presset for væske og bagt sammen med kød og varm bouillon. Resultatet er en gylden, sprød overflade og en blød, trøstende kerne.
2. Nanaimo bars
Denne no-bake dessert består af tre lag: en bund af graham cracker, kokos og smør; et midterlag af cremet vaniljecustard; og en chokoladetopping. Oprindeligt fra Nanaimo, British Columbia, er disse søde bidder blevet en national favorit.
3. Bloody Caesar
Canadas svar på en Bloody Mary er lavet med Clamato-juice (en blanding af tomat- og muslingesaft), vodka, Worcestershire sauce og Tabasco. Denne cocktail blev opfundet i Calgary i 1969 og er en fast del af canadiske brunches – og en effektiv kur mod tømmermænd.
4. Poutine
Den mest ikoniske canadiske ret, poutine, er en simpel, men afhængighedsskabende kombination af sprøde pommes frites, oste-curds og varm brun sovs. Den opstod i Quebec i 1950'erne og er nu en national skat, der kan findes i alt fra fastfoodkæder til gourmetrestauranter.
5. Sushi pizza
Denne unikke ret, født i Toronto, består af en base af stegt sushi-ris toppet med laksesashimi, tobiko (fiskeæg), krydret mayo og forårsløg. Det er en kreativ fusion, der har vundet popularitet langt ud over Canadas grænser.
6. Montreal smoked meat
Montreal smoked meat er Canadas svar på pastrami – men med sin egen unikke tør-rub krydderiblanding og en intens røgsmag. Serveret i tykke skiver på rugbrød med sennep er det en ret, du ikke må gå glip af, når du besøger Montreal.
7. Butter tarts
Disse små tærter, lavet af en fløjlsblød fyldning af smør, brun farin og æg, er en klassiker fra Ontario. De er enkle, søde og fulde af nostalgi – og ofte en fast del af canadiske kaffepauser.
8. Tourtière
Denne traditionelle fransk-canadiske kødpie serveres ofte til jul i Quebec. Den er fyldt med krydret kød som svinekød, oksekød eller vildt og krydret med varme krydderier som kanel og nelliker.
9. Donair
Denne Nova Scotia-specialitet er en variation af den græske gyro, lavet med krydret oksekød, tomater, løg og en sød hvidløgssauce i en pita. Perfekt som sen natmad efter en tur i byen.
10. Peameal bacon
Også kendt som "back bacon," er dette en Toronto-specialitet. Peameal bacon er brinede svinekamme rullet i majsmel, hvilket giver dem en sprød kant, når de steges.
11. Saskatoon berry pie
Denne tærte laves med Saskatoon-bær, der ligner blåbær, men har en sød og nøddeagtig smag. Bærrene er en del af Canadas oprindelige kultur og er særligt populære i prærieprovinserne.
12. Hawaiian pizza
Trods navnet blev Hawaiian pizza – toppet med ananas og skinke – opfundet i Chatham, Ontario, i 1962. Denne kontroversielle ret har siden delt pizzaspisere verden over.
13. Montreal-style bagels
Disse mindre, sødere bagels er håndlavede, pocheret i honningvand og bagt i en træfyret ovn. Resultatet er en sej, gylden bagel, der smager fantastisk med flødeost og laks.
14. BeaverTails
Disse flade, friterede dejskiver, toppet med alt fra kanel og sukker til Nutella og flødeskum, er en klassisk canadisk snack – især populær om vinteren.
15. Ginger beef
Denne kinesisk-canadiske ret blev opfundet i Calgary og består af dybstegte oksekødsstrimler i en sød og krydret sauce. En perfekt kombination af sprødhed og smag.