Albondigas
Spanske albondigas - Tapas-kødboller med stærk chorizo!
Leder du efter et godt indspark til næste tapas-aften i madklubben, en solid forret eller en velsmagende og nem hurtig aftensmad? Så går du ikke galt i byen med spanske kødboller aka. Albondigas.
Nærmest alle madkulturer har deres egen version af en kødbolle - hvad enten vi snakker danskernes frikadelle, italienernes meatballs eller Spaniens fantastiske albondigas.
Den sidstnævnte har jeg kastet min kærlighed over i denne omgang - det er en kødbolle eller frikadelle, som får ekstra smag af en masser krydderier.
Albondigas er fantastiske små kødboller fra det spanske køkken, hvor de har fået en spark på smagen med lidt hjælp fra stærk chorizo-pølse og røget paprika.
Chorizo'en giver lidt kant og krydret smag til farsen, så selve chorizo-pølsen nærmest er et krydderi i sig selv.
Perfekte små kødboller til tapas-bordet eller den lille sult - og så er de selvfølgelig svøbt i en lækker tomatsauce.
Albondigas bliver også tit brugt som kødboller til suppe, ligesom vi danskere kender hønsekødssuppe med kød- og melboller.
Men den bedste smag får man frem ved at parre det med en krydret tomatsauce.
De står fint for sig selv som et hurtigt aftensmadsmåltid, og du kan også vælge at servere dem på toppen af pasta, så du får en spansk udgave af Spaghetti Meatballs.
Albondigas har en masse saft og kraft i sig, og deres svøbning i tomatsauce gør også, at de bevarer deres konsistens, smag og saftighed.
Fang opskriften herunder.
Opskriften på en god klassisk tomatsauce til kødbollerne finder du her - hjemmelavet tomatsauce.
Albondigas
Spanske kødboller!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 500 gram hakket oksekød
- 200 gram chorizo-pølse (stærk)
- 3 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 1 spsk. røget paprika
- 1 stk æg
- 1 tsk salt + peber
- 1 håndfuld persille
- 150 ml tomatsauce (se længere oppe i artiklen for opskrift)
Fremgangsmåde
- Start med at røre 1 teskefuld salt ud i den oksefars i nogle minutter, indtil den er sej og ensformig i konsistensen.
- Herefter fjerner du 'skindet' på chorizo-pølsen og skærer den i små tern - bland dem op i farsen.
- Riv løg og hvidløg i et rivejern og hak persillen fint - bland det i farsen.
- Tilsæt en teskefuld friskkværnet peber sammen med røget paprika og ægget - rør farsen grundigt sammen til en sammenhængende konsistens.
- Lad gerne farsen trække i køleskabet 30-60 minutter inden stegning - men hvis du har travlt, så smager de fint uden.
- Mens de trækker, sætter du ingredienserne over til tomatsaucen og lader den stå og simre, indtil der skal steges kødboller.
- Varm en pande godt op med lidt olivenolie - form små boller af farsen og steg dem på panden. Giv dem en god stegeskorpe i 4-5 minutter. (Størrelsen afhænger af din præference - mindre kødboller skal have kortere tid og større skal have længere tid.)
- Hæld herefter enten tomatsaucen direkte på panden eller kødbollerne over i gryden med tomatsauce, hvor de får lov til at simre i 8-10 minutter inden servering.