Den ikoniske gourmet-burger, der måske startede som en prank på den amerikanske hær
En vedholdende prank!
Amerikanerne forsvarer deres burger med samme passion, som italienerne forsvarer deres pizza. Men rundt omkring i verden findes der burgervarianter, der skubber til grænserne for klassisk fastfood. En af de mest iøjnefaldende kommer fra Australien og indeholder to toppings, der er så usædvanlige, at nogle mener, de oprindeligt var en joke: syltede rødbeder og ananas.
Læs også: Så længe går der, før en sodavand bliver doven
En prank, der blev en nationalfavorit
Der er ingen præcis historisk kilde til, hvordan australiere begyndte at toppe deres burgere med rødbeder og ananas, men traditionen menes at have startet i 1940’erne og blev særligt populær i slutningen af 1960’erne. Ifølge en urban legende opstod kombinationen, da australske soldater forsøgte at lave sjov med de amerikanske tropper ved at servere burgere med de aparte toppings.
Om australierne i virkeligheden bare opdagede en genial smagskombination – eller nægtede at opgive deres egen joke – er uvist. Uanset hvad, blev burgeren en fast del af den australske fastfoodkultur.
Fra fastfood til nostalgi
I dag er burgeren med rødbeder og ananas mere en nostalgisk specialitet end en udbredt standard i Australien. Amerikansk-inspirerede burgere har i høj grad overtaget markedet, og "The Aussie Burger" er gået fra at være en billig fastfoodfavorit til en mere eksklusiv spise. Men hvis man finder en restaurant, der stadig serverer den, er den absolut et forsøg værd.
"Aussie burger with the lot"
En ægte australsk burger kommer dog ikke kun med rødbeder og ananas. Hvis du bestiller den "med det hele", får du også bacon, et spejlæg, salat, tomater, løg og en valgfri sauce – typisk enten barbecue eller tomatketchup.
Resultatet? En kæmpe, saftig og uhåndterlig burger, der bestemt ikke er designet til at blive nippet til med små bidder. Den skal klemmes sammen og spises med begge hænder, mens saften drypper ned ad fingrene.
En unik burgeroplevelse
Mens pickles og amerikansk ost sjældent finder vej til en klassisk Aussie burger (her foretrækkes cheddar), har nogle burgersteder forsøgt at modernisere den for at tiltrække flere kunder. Men for puristerne er den klassiske kombination stadig den eneste rigtige måde at spise en australsk burger på.
Selvom burgeren måske ikke længere er en fast del af fastfoodkulturen i Australien, lever den videre som et kulturelt ikon. Så hvis du nogensinde får chancen for at sætte tænderne i en, er det bare om at tage en stor bid – og måske sende en tanke til de amerikanske soldater, der blev "pranket" for årtier siden.