Den bedste måde at få kaffesmag i din hjemmelavede is
Få den rene smag!
Når du laver hjemmelavet is, kan du altid spille sikkert med klassisk vanilje – eller køre nostalgisk på chokolade og drys.
Men hvis du vil lave noget, der er lidt mere voksent, lidt mere elegant (og måske lidt koffeinboostet), så er kaffeis et overraskende nemt og fantastisk lækkert valg.
Læs også: Hjemmelavet infusion
Plus – kaffeis har den fordel, at den ofte holder længere i fryseren, fordi ungerne synes, den smager lidt "voksent" med sin bitre undertone. Win-win.
Den nemme vej til perfekt kaffeis
Hvis du tror, at du skal brygge fancy espresso eller stå og måle perfekte shots af kaffe, så tag det helt roligt.
Zac Young – manden bag Sprinkletown Donuts og kendt fra Food Network – har en smartere metode:
Brug instant kaffe eller espressopulver.
-
Instant produkter er geniale, fordi de ikke tilføjer ekstra væske til din isbase. Det holder isen cremet og lækker.
-
Hvis du vil bruge rigtig kaffe, så gå all in på mørkristet espresso eller en meget mørk kaffe – ellers forsvinder smagen, når isen fryses ned.
Vil du lave en custard-baseret is (altså med en æggecremebase), kan du også infusere hele kaffebønner eller malet kaffe direkte i mælken og fløden, før du laver basen.
-
Hele bønner giver en mildere kaffesmag.
-
Fintmalet kaffe giver en mere intens og kraftig aroma.
Når du har valgt din metode, er du klar til at gå skridtet videre: At bygge smagen endnu federe op.
Sådan booster du smagen
Ligesom en latte kan få et løft med vanilje eller karamel, kan din kaffeis også blive endnu bedre med lidt kreative tilføjelser:
-
Tilsæt vanilje-, hasselnødde- eller mandelessens i mælken eller fløden.
-
Rør en smule kakaopulver i basen for en mocha-vibe.
-
Lav en hjemmelavet karamelsauce og swirl den ind som silkebløde bånd i isen.
-
Er du i humør til noget ekstra? Smid knuste Heath-barer (karamel-chokolade barer) i, eller prøv knuste pebermyntebolsjer for en frisk holiday-version.
Kort sagt: Hver eneste fancy kaffedrik, du elsker fra Starbucks, kan være inspiration til en ny isvariant derhjemme.
Ingen ismaskine? No worries
Hvis du lige nu sidder og googler "billig ismaskine", så slap helt af.
Du kan sagtens lave kaffeis uden en maskine:
-
Brug zip-poser, håndmixere eller bare lidt tålmodighed og en fryser.
-
Vil du spare endnu mere? Der findes endda tricks, hvor du kan lave silkeblød, æggefri is med kun én smart ingrediens.
Og hvis du mangler isvafler? Så lav en affogato i stedet – hæld en varm espresso over din kaffeis i et glas, og få en dobbelt-caffeineret dessertoplevelse, der smager af ferie på en italiensk café.