Mandekogebogen

Derfor er Fettuccine Alfredo faktisk ikke populær i Italien

Den er stadig god!

Forestil dig drømmescenariet: Du sidder på en lille restaurant i Rom, du har bestilt en klassisk pastaret, og du venter spændt på at få serveret den cremede, ostede Fettuccine Alfredo, som du kender fra amerikanske restauranter. Men tjeneren kigger lettere forvirret på dig – for den berømte Fettuccine Alfredo? Den finder du stort set ikke på menukortet i Italien.

Læs også: Kartoffelpizza med lynsyltede rødløg

Fettuccine Alfredo, som vi kender den i USA (og på visse danske italienske restauranter), med rigelige mængder fløde, hvidløg og sort peber, er faktisk en amerikansk opfindelse baseret på en langt simplere italiensk ret.

Den ægte vare: Fettuccine al burro

Hvis du vil tæt på originalen i Italien, skal du i stedet spørge efter Fettuccine al burro. Det er det navn, retten går under lokalt, og den er langt mere simpel end den tunge Alfredo-version, vi kender. Her handler det om kvalitet fremfor kvantitet – frisklavet pasta, masser af smør og rigelig Parmigiano Reggiano. Ingen fløde, ingen hvidløg, ingen dikkedarer. Bare pasta, smør og ost, rørt sammen med lidt pastavand for at skabe den silkebløde sauce.

Alfredo di Lelio: Manden bag

Historien om Alfredo starter i Rom i 1908, hvor kokken Alfredo di Lelio skabte retten til sin kone Ines efter fødslen af deres søn. Hun havde brug for noget let, nærende og ikke alt for tungt – og Alfredo tryllede med det, han havde ved hånden: smør, ost og frisk pasta. Resultatet? En simpel, men fantastisk ret, der senere blev serveret på hans restaurant, Alfredo alla Scrofa, da den åbnede i 1914.

Men hvordan blev den så en amerikansk darling?

Det hele tog fart i 1920’erne, da de amerikanske filmstjerner Mary Pickford og Douglas Fairbanks besøgte Alfredo på deres bryllupsrejse og blev forelsket i retten. De spredte rygtet videre blandt deres berømte venner – vi snakker navne som Albert Einstein og F. Scott Fitzgerald – og pludselig var Alfredo en sensation. Senere var det Marilyn Monroe og Federico Fellini, der også lagde vejen forbi. Retten fik kultstatus i USA, hvor man gav den et solidt fløde-twist, som i dag er blevet den version, de fleste forbinder med Fettuccine Alfredo.

Vil du lave den originale version?

Hvis du ikke lige har en billet til Rom på hånden, kan du nemt lave den autentiske Alfredo derhjemme. Drop fløden, og brug blot smør, friskrevet Parmigiano Reggiano og lidt pastavand. Vend den varme pasta med smør og ost, tilsæt pastavand lidt ad gangen, og du har en silkeblød, enkel sauce. That’s it.

Så næste gang du bestiller pasta i Italien og leder forgæves efter Alfredo på menukortet – nu ved du hvorfor. Simpelt, klassisk og lidt mindre amerikansk end du måske troede.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce