Mandekogebogen

Dette tidspunkt skal du undgå at handle ind, hvis du vil spare penge

Undgå fælderne.

At handle ind virker umiddelbart som en ret ligetil opgave: Gå ind, tag det du skal bruge, og gå ud igen. Men hvis du nogensinde har trasket rundt i supermarkedet på tom mave, ved du, at det sjældent går sådan. Pludselig ser alting lækkert ud, og i stedet for at holde dig til indkøbslisten, ender du med snacks, færdigretter og ting, du ikke engang havde overvejet at købe.

Læs også: Merrild lancerer Vienna Roast

Sult påvirker de beslutninger, du træffer, når du går rundt mellem hylderne. Du er langt mere tilbøjelig til at falde for hurtige løsninger – kalorietunge, færdiglavede madvarer – fremfor de budgetvenlige basisingredienser. Og det stopper ikke der. Ifølge forskning fra National Academy of Sciences kan sult også få dig til at shoppe amok i ting, der ikke engang har med mad at gøre – som køkkengadgets, stearinlys eller tilfældige ting fra kasselinjen. Når madpriserne i forvejen presser husholdningsbudgettet, er det en god idé ikke at lade sulten styre dine indkøb.

Supermarkeder er designet til at friste dig – med kampagner, placeringer og prøvesmage. Men når du er sulten, ryger selv den bedste plan i vasken. Pludselig ligger kurven fyldt med fristelser, og så er der ikke langt til både madspild og overtrukket dankort.

Derfor bruger du flere penge, når du handler på tom mave

Når du er sulten, aktiveres hjernens belønningssystem. Det betyder, at du bliver mere tilbøjelig til at vælge madvarer, der giver øjeblikkelig tilfredsstillelse – typisk dem med højt kalorieindhold og lav næringsværdi. Du har måske planlagt at købe ind til aftensmad og basisvarer, men ender med frysepizza, chips og sodavand, fordi det virker nemt og tilgængeligt.

Samtidig ryger selvkontrollen. Lavt blodsukker påvirker evnen til at tænke langsigtet – og så er det nemt at springe over, hvor gærdet er lavest. Du glemmer både budget og sund fornuft og bliver styret af, hvad der frister lige nu og her.

En anden fælde er mængdekøb. Mange falder i "det er jo billigere i stor pakning"-logikken. Problemet er bare, at hvis du ikke havde brug for det i første omgang, så er det ikke et godt køb – det er bare unødvendigt. Og ofte bliver halvdelen af det alligevel ikke brugt, før det er for sent.

Hvornår skal du så handle ind?

Timing er afgørende. At handle lige efter arbejde eller tidligt om morgenen kan være risikabelt, da sult og træthed typisk stikker hovedet frem her. Prøv i stedet at handle midt på dagen eller først på eftermiddagen, hvor du hverken er sulten eller udkørt.

Det absolut bedste tidspunkt at handle på er efter et måltid – eller i det mindste en snack. Et stabilt blodsukker gør det nemmere at modstå fristelser og holde fokus på din liste. Har du ikke mulighed for at spise, så hav en lille snack i lommen – lidt nødder eller en müslibar kan gøre en verden til forskel.

Når du handler mæt og velovervejet, er du mere tilbøjelig til at fokusere på rigtige måltider og prisvenlige ingredienser som grøntsager, ris, linser, pasta og frosne basisvarer. Du shopper smartere, mere effektivt – og din pengepung vil takke dig for det.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce