Her er morgenmaden du bør styre langt udenom på lavbudgetshoteller
Pas på buffeten.
“Kontinental morgenmad inkluderet!” lyder det ofte lokkende, når du booker hotelophold. Og ja, det er da både nemt og budgetvenligt. Men det er også en potentiel bakteriebombe. Buffeter og fælles mad har deres charme, men de er også arnested for alt fra madforgiftning til vira som hepatitis A – især når maden står ude for længe eller håndteres forkert.
Læs også: Sådan rengøres en foodprocessor nemt
Nu skal vi ikke male fanden på væggen, for det kan godt lade sig gøre at nyde en hotelmorgenmad uden at betale prisen med mavekramper senere. Det handler om at vælge med omtanke – og at vide, hvad man bør gå uden om. Her får du en solid guide til de ting på buffeten, du bør springe over – og hvad du kan vælge i stedet.
Sausage og bacon
To klassikere – og to bakteriefavoritter. Kød, der ikke holdes varm nok (over 60 grader), bliver hurtigt en grobund for E. coli, salmonella og listeria. Buffet-bacon og sausage-patties står sjældent længe ved den rette temperatur. Og så er vi ikke engang begyndt på kvaliteten.
Røræg og quiche
Røræg, især dem lavet på pulver, har tendens til at være tørre, smagsløse og lunefulde temperaturmæssigt. De skal serveres umiddelbart efter tilberedning eller opvarmes til mindst 74 grader – og det sker sjældent. Quiche er endnu værre: den står ofte i timevis ved lunken temperatur, og indholdet er som regel æg, fløde og ost – en bakteriefest, hvis det ikke opbevares korrekt.
Mælk og juice ved stuetemperatur
De små flasker mælk og juice i glasbeholdere ser måske charmerende ud, men hvis de ikke står på is, er det et problem. Mælk skal holdes under 4 grader, juice under 5. Hvis væsken er lunken, er det et no-go.
Frugtsalat og melon
Ja, det ser sundt og indbydende ud, men frugtsalat er blandt de farligste ting på en buffet. Melon, især cantaloupe, er ofte kilde til salmonella og listeria – især fordi bakterier fra skrællen kan føres ind i frugtkødet ved skæring. Hvis det ikke er blevet ordentligt vasket og står ude i timevis uden køling, så drop det.
Snittede tomater og salatblade
Tomater er syrlige, men snittede tomater er stadig sårbare overfor bakterier, især hvis de ikke holdes kolde. Salatblade – især romainesalat – har gennem årene været involveret i adskillige udbrud af E. coli og norovirus. Hvis det ikke står på is, så sig nej tak.
Peanutbutter og åbne dips
Tro det eller ej, men peanutbutter kan være problematisk. Den er svær at rense for bakterier, og hvis det er en fælles skål, er der stor risiko for kontaminering via fingre og skeer. Også guacamole og andre dips i store fade er farlige, især hvis de har stået ude længe uden køling.
Vaffeldej
Vaffelstationen er hyggelig, men vaffeldejen er ikke altid frisk. Branchen indrømmer, at ny dej ofte blandes med gammel for at "strække den", til den begynder at dufte som øl. Og hvem ved, hvornår vaffeljernet sidst blev gjort rent?
Skåle uden redskaber
Buffeter, hvor du selv skal tage mad op med hænderne, bør undgås – punktum. Ikke alle bruger håndsprit. Ikke alle bruger tang. Og når en enkelt finger rører ved en croissant, du selv overvejede at tage, er skaden sket. Vælg altid mad, der serveres med tang eller i portionspakker.