Mandekogebogen

Highland Ribs: Spareribs med whisky

Intense, møre spareribs!

Spareribs er en gudespise året rundt, men egner sig især godt til sommeren på grillen med en god hjemmelavet barbecuesauce.

Der findes mange forskellige måder at nå i mål med møre spareribs - og en af tricksene er at braisere kødet, inden det kommer på grillen. 

Jeg har i et nyt samarbejde med det skotske whiskyhus Highland Park udviklet en ny barbecue-opskrift til sommermaden, som for alvor sparker igennem på smagen og mørheden.

Highland Park er kendt for nogle fantastiske single malts med dyb smag og masser af aromaer, der passer utroligt godt sammen med grillet mad.

Både i glasset og i madlavningen! Win win. 

Og jeg har i denne omgang gjort brug af deres udsøgte Highland Park Viking Scars 10-års single malt. 

Alkohol i madlavning har i simremad altid været et lille smart trick til at mørne kødet - og når man så bruger whisky? Så synger fuglene.

Jeg har derfor valgt at kalde min opskrift på Highland Ribs - lækre, møre og snaskede spareribs med whiskymarinade.

Whiskysmagen giver en sødmefuld, krydret dybde til kødet, og ved også at bruge whiskyen i barbecuemarinaden får man en stærk, parfumeret og bourbon-agtig smag, der går godt i spænd med røget paprika. 

Skal du prøve årets spareribs? Så fang opskriften herunder:

ANNONCE
Highland Ribs: Spareribs med whisky
Udskriv opskriften

Highland Ribs: spareribs med whisky

Snasket og smagfuldt!

4 portioner 6 timer, 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 6 timer
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 1700 kcal pr. portion

Ingredienser

Braisering
  • 2 kilo kødfulde spareribs
  • 1 l oksebouillon
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stk løg
  • 5 stk laurbærblade
  • 1 tsk peberkorn
  • 1 dl whisky (gerne highland park viking scars)

Whisky-barbecuesauce
  • 2½ dl ketchup
  • 1½ spsk. brun farin
  • 1½ tsk røget paprika
  • 1½ tsk hvidløgspulver
  • 1 spsk. soyasauce
  • 1 spsk. eddike (gerne fransk æblecidereddike)
  • 3 spsk. whisky (gerne highland park viking scars)

Fremgangsmåde

  1. Start med lægge dine spareribs i en stor gryde - skær løg og hvidløg i mindre stykker og smid dem i gryden sammen med laurbær og peberkorn. Hæld bouillonen over sammen med 1 deciliter whisky og læg låg på. Bring det i kog og skru så ned på lavt blus - lad det småsimre under låg i 2 timer.
  2. Når kødet er braiseret, skal det køle af, før det kan bruges - det er nemlig utroligt mørt og ret svært at stege på, hvis det ikke har 'sat' sig igen. Løft dem op af braiseringsvæsken og læg dem i køleskabet i et fad. Gem eventuelt braiseringsvæsken til senere, eller kog den ind til det halve og frys den ned som solid base til din næste whiskysauce!
  3. Lav i mellemtiden barbecuemarinaden ved at blande alle ingredienser sammen på nær whiskyen i en gryde - bring det i kog og lad det småsimre og koge let ind i 10 minutter under omrøring. Tilsæt til sidst whiskyen, når gryden er af blusset.
  4. Når kødet er afkølet, kan det tages du af køleskabet. Nu skal der grilles!
  5. Varm en gasgrill eller kulgrill op - læg dine spareribs på direkte varme og lad dem få lidt grillstriber. Dernæst skruer du lidt ned for blusset/tættere på indirekte varme, og pensler med whisky-marinaden - pensl grundigt, steg i 2-3 minutter, vend, pensl grundigt og gentag, indtil du har karamelliseret dem alle og brugt al marinaden. Pas på med varmen, når du begynder på marinaden, da den nemt kan brænde på.
  6. Serveres rygende varme og rigeligt med vådservietter!
Del

Seneste nyt

Annonce