Mandekogebogen

Møre spareribs i ovn og på grill

Et par tricks til møre spareribs.

Når først kalenderen melder sommer på programmet og det danske vejr begynder at følge trop, så skal der grilles!

Der er to ting, som jeg altid skal have rigelige mængder af hver eneste sommer - den ene er gammeldags isvafler og den anden er spareribs.

Spareribs er en gudespise, og kan tilberedes på mange forskellige måder - men tricket er for mig at få den møre og samtidig dynge dem til i en lækker, hjemmelavet barbecue-sauce både under og efter tilberedning.

Det er ikke rigtige spareribs, hvis man ikke har et bord fyldt med fedtede klude eller bunker af køkkenrulle, når man er færdig!

Der findes et utal af forskellige metoder, hvorpå man kan opnå mørt kød, som falder af benene - og når det kommer til at få sine spareribs til at sidde lige i skabet, så er det nærmest en religion for mange mennesker og grill-entusiaster.

Jeg fik i weekenden et ordentligt læs rå spareribs fra slagteren til at komme i gang med eksperimenterne og efter en række forskellige tilberedningsmetoder og forsøg, er jeg kommet frem til to måder, som er ideelle til at få møre, lækre spareribs i både ovn og grill.

Der er egentlig ikke noget i vejen med bare at smide dine rå spareribs direkte på grillen med en god marinade og grille dem, indtil de er tilberedte - du får stadigvæk lækre ribben med masser af smag, saft og kraft. Men hvis du vil have mere mørhed og kød, som har tendens til at falde af benet? Så kan de godt tåle lidt ekstra kærlighed.

Foruden en god grundopskrift til møre spareribs - så fik jeg også lige udnyttet et par afskårne ben til en omgang vanedannende sticky ribs.

De to bedste måder i min optik til at få møre spareribs er følgende:

ANNONCE
Spareribs med barbecue-mariande. - Møre spareribs i ovn og på grill Spareribs med barbecue-mariande.

Taktik 1) Dryrub + svag varme + grill

Denne tilgang er måden, hvorpå du bevarer mest mulig saft og kraft i dit kød og desuden får tilført ekstra smag med en lækker, krydret dry rub - brug eksempelvis min grundopskrift på en god dryrub.

 Her tilbereder man kødet i ovnen eller på grillen ved lav varme over længere tid og indkapsler kødet i stanniol for at bevare saften og dampen under tilberedning.

Alt efter hvor kødfulde dine spareribs er, så skal de have mellem 2,5-4 timer ved 150 grader almindelig ovn - så længe de er pakket grundigt ind, så vil de ikke tørre ud og blive kedelige i konsistensen.

Du kan også vælge at skrue ned på eksempelvis 100-120 grader og give den 5-6 timer, hvis du har god tid. 

Herefter køles dine spareribs ned og kan i princippet fryses ned eller gemmes til dagen efter, så man har forberedt ‘mørheden’ på forhånd og blot skal give dem den sidste marinade og varme.

Til sidst får dine ribben så en tur på grillen eller ved grill i ovnen med barbecue-marinade, indtil de er snaskede, rygende varme og klar til at spise.

ANNONCE
Marinade til sidste runde på grillen. - Møre spareribs i ovn og på grill Marinade til sidste runde på grillen.

Taktik 2) Braisering + grill

Denne tilgang er en måde, som giver dig møre spareribs på lidt kortere tid og er en anderledes måde at indføre smag på.

Du kan tilføje, hvad du har lyst til i braiseringsvæsken - du kan køre asiatisk med lidt ingefær, hvidløg, soya og stjerneanis, eller kører klassisk med løg, laurbær og hele peberkorn - det er lidt, hvad du har lyst til at tilføje af smag til dit kød.

Et minus ved denne tilberedning er, at du ‘udvander’ eller mister noget saft og kraft fra kødet ud i braiseringsvæsken - så slutresultatet bliver en smule mere ‘tørt’ i konsistensen. Men det er ikke noget, en solid omgang barbecue-marinade kan rette op på.

Alt efter hvor kødfulde dine spareribs er, skal de braiseres/småkoges i en gryde med låg på i 1-2 timer timer - jo længere, jo mere tørt og mørt - så det er med at finde balancen!

Det vigtige er, at det ikke bulderkoger, men bare småbobler.

Er de meget kødfulde er en time og 20 minutter nok den gyldne mellemvej, mens hvis de er sparsomme på kødfronten, så er en time rigeligt.

Herefter køles de ned og kan gemmes, fryses og bruges senere - eller med det samme, når de er afkølet.

Til sidst skal de så bare steges i ovnen eller grilles ved høj varme med en god sjat barbecue-marinade, indtil de er gennemvarmede, snaskede og karamelliserede.

Hvis du har et gyldent tip, som jeg har overset og som bør være med i guiden - så er du meget velkommen til at smide mig tippet på mail!

Du finder trin-for-trin-guide til begge tilgange nede i opskriftsmodulet.

ANNONCE
Smørmøre lækre spareribs. - Møre spareribs i ovn og på grill Smørmøre lækre spareribs.
Udskriv opskriften

Møre spareribs med barbecue: Ovn og grill

Smørmøre spareribs!

2 portioner 2 timer, 50 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer, 40 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

Spareribs + marinade
 • 2 stk spareribs i rækker
 • 1 stk barbecuesauce (fang opskriften i artiklen længere oppe)

Braiseringsmetoden
 • 3 stk laurbærblade
 • 1 håndfuld peberkorn
 • 1 stk tomater
 • 2 stk løg

Ovnmetoden
 • 1½ dl dryrub (se opskrift i artiklen)
 • 2 tsk groft salt

Fremgangsmåde

 1. Braiseringsmetoden: Pil hinden af på bagsiden af dine spareribs - du kan bruge bagsiden af en ske til at komme ind under den, så du kan trække den af med fingrene. Skær dem enten over eller find et fad eller en gryde, hvor du kan sænke dine spareribs ned i. Tilsæt vand, så det lige dækker og smid grove tern af tomat og løg i. Tilsæt peberkorn og laurbær og 1 tsk. salt pr. liter vand. Bring i kog og skru ned på lavt blus og lad det simre i 1-2 timer alt efter tykkelsen på dine spareribs. Tag dem op, afkøl dem og hav dem klar til senere brug. Tip: Kog braiseringsvæsken ind til det halve eller helt ned på 1/3, og gem den i fryseren som base til en god brun sovs!
 2. Ovnmetoden: Pil hinden af - drys et godt lag salt på dine spareribs og hæld derefter rigeligt med dryrub på (hvis din dryrub indeholder meget salt, kan du måske skippe salt). Masser det grundigt rundt over det hele - har du god tid, så lad dem marinere i din dryrub i nogle timer eller natten over - herefter pakkes de grundigt ind i stanniol og lægges i en bakke/bageplade. Stil dem i en forvarmet ovn på 150 grader almindelig ovn eller grill på samme temperatur - bag/steg dem i ovnen/grillen i 2,5-4 timer alt efter hvor kødfulde dine spareribs er. Gå gerne efter 3 timer. Efter tilberedning tages de ud af ovnen og afkøles til senere brug.
 3. Gældende for begge metoder: Efter tilberedning og afkøling skal begge steges i ovn eller grill ved høj varme - smør dem grundigt i barbecue-saucen på alle sider og steg dem, indtil de bliver gennemvarmet igen og karamelliserer på overfladen - på grillen skal du holde øje med, at de ikke brænder på. Her kan du eventuelt smide dem på indirekte varme og stege dem med låget nede. I ovnen skal du også sørge for at vende dem af og til - spæd til med marinade løbende ved både ovn og grill. 210 grader varmluft/grill er passende til ovn.
 4. Server de rygende varme, snaskede spareribs direkte fra ovn eller grill!
Del

Seneste nyt

Annonce