Mandekogebogen

Bøf på grill: Sådan griller du den perfekte bøf

Sådan bliver du klar med bøfferne til sommer!

Bøffer på grill er næsten lige så populær en spise om sommeren for danskerne, som en god, klassisk pølse på grill.

Grillbøffer er den perfekte sommermenu, som går godt sammen med et solidt glas rødvin, en god spidskålssalat og kartofler.

Men hvordan er det nu lige, at man styrer en grill, så den griller din bøf perfekt til den rigtige temperatur?

Det vil vi forsøge at give et par tips og tricks om i følgende artikel!

Den perfekte bøf på grill

Det kan virke lidt som et uopnåeligt mål, når der er så mange faktorer, der kan spille ind i forhold til at grille bøf perfekt.

Det kan være en angstprovokerende disciplin, da man tit har gæster i huset, som gerne vil have tilberedt deres bøf på forskellige måder - nogen vil gerne have, at der IKKE er noget rødt at ane, mens andre nærmest bare gerne vil have kødet til at kysse grillen i få sekunder.

Både fagfolk, kokke og almene danskere får lidt sved på panden, når man skal tilberede og grille det lækre, dyre stykke kød, man har hentet hjem til weekenden - så derfor skal den helst sidde lige i skabet, når man smider bøfferne på grillen.

Stegetid og grilltid er meget forskelligt og alt efter hvilke udskæringer du smider på grillen - en steg skal selvfølgelig ikke have det samme som en bøf, men en entrecote skal eksempelvis heller ikke have lige så lang tid som eksempelvis en ribeye eller lignende udskæring.

Så det handler om at finde det rigtige stykke kød og tage skridtet videre derfor.

ANNONCE
Tips til at grille den perfekte bøf

Vælg et tykkere stykke kød

De tynde, lækre bøffer frister måske i køledisken med deres form, men de kan være mere besværlige at stege - netop fordi mellemtiden og perioden mellem ustegt og overtilberedt er kortere, jo tyndere kødet er. Så gerne en stor, tyk bøf!

Marmorering er alle pengene værd

Man har altid lidt sådan en forkert skoling i, hvordan en bøf skal se ud - et stock photo af en bøf er jo nærmest bare et stykke reelt kød, og det gør sig godt på billeder. Men ikke i mundfølelsen! Et ‘rent’ stykke kød kan hurtigt blive sejt og hårdt, så kig derfor efter fedtkanter, marmorering i kødets struktur - du behøver ikke at gå all-in på Wagyu-struktur, naturligvis, men du vil tit blive overrasket over, hvor stor forskel der er på eksempelvis pakkerne med bøffer i supermarkedet.

Hvilken udskæring skal jeg vælge til at grille en bøf?

Det kommer an på, hvordan du foretrækker din bøf - hvis du kan lide en god, fast bøf med god kødsmag, så kan du eksempelvis grille en entrecote. Men er du mere dybere smag, mørhed og saftighed, så vil vi anbefale udskæringer såsom en klassisk ribeye, sirloin/tykstegsbøf, T-Bone, filet mignon og nyretapper.

Skal man købe bøffer, der allerede er marineret?

Det er en smagssag. Vi foretrækker at lave marinaden selv, eller helt undgå marinade - tit er marinaden i supermarkedet lidt designet til at ‘overdøve’ det faktum, at det måske ikke er den bedste udskæring. Kødet kan blot krydres med salt og peber. Men et godt miks af syre fra citronskal, krydderurter såsom rosmarin eller måske bare en simpel marinade med koncentreret tomat, olivenolie, hvidløg og sukker fungerer skide godt.

Hvordan griller man en bøf - Direkte eller indirekte varme?

Som med en god pandestegt bøf, så skal den have hård varme på begge sider for at blive brunet eller karamelliseret for både at få den brunede smag men også indkapsle kødsaft - og så over på indirekte varme for at få den sidste gennemvarmning indtil den rette kernetemperatur.

Temperer kødet: Tag kødet ud af køleskabet i god tid

Som alle andre stykker kød, som enten skal steges hårdt eller brunes, opnår man et bedre resultat, hvis den bliver tempereret inden - så får man en mere jævn stegning.

Sådan griller man den perfekte bøf

1) Grill din tempereret bøf over direkte varme/direkte på kul i 1,5-2 minutter på begge sider (igen, alt efter tykkelsen på din udskæring).

2) Ryk den herefter over på indirekte varme/væk fra kullene og steg den, indtil den har den ønskede kernetemperatur.

Hvornår ved jeg om min bøf er tilberedt?

Du kan enten lære dine udskæringer at kende med ‘learn by doing’-teknikken, som i sidste ende er den bedste måde - du kan mærke på bøffen, hvor blød den er i forhold til gennemstegning eller du kan du lære, hvor længe forskellige udskæringer skal have eller hvor hård varme - eller endnu nemmere? Et grilltermometer!

Her kan du måle kernetemperaturen ret præcist. Eksempelvis dette grilltermometer (reklamelink)

Her er temperaturerne på stegning af bøffer i de kendte fraser:

Bleu (Meget rød/rare): 46-49 grader

Rare (rød): 52-55 grader

Medium Rare: 55-60 grader

Well Done (gennemstegt): 70+ grader

ANNONCE
Udskriv opskriften

Bøf på grill: Sådan griller du den perfekte bøf på kulgrill og gasgrill

Sagen er bøf!

2 portioner 40 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 30 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 stk bøffer (tykke, med god fedtmarmorering)

Fremgangsmåde

  1. Tag dem ud af køleskabet i god tid.
  2. Varm kulgrill eller gasgrill op på høj varme - pensl dine bøffer med lidt olivenolie og grill dem 1-2 minutter på begge sider. Læg dem herefter over på indirekte varme og steg dem færdige. Brug eventuelt et stegetermometer, så du kan ramme enten bleu, rare, medium rare eller well done.
Del

Seneste nyt

Annonce