Mandekogebogen

Hjemmelavet gnocchi

Italiensk klassiker som alternativ til pasta.

Gnocchi er en form for pasta, der dog frem for klassisk mel eller durummel ofte bliver lavet med kartofler.

Og det giver en lidt mere spændstig, luftig og medgørlig lille gnocchi, som kan passe til alle de saucer og retter, du normalt ville bruge pasta til.

Det kan være lidt svært at ramme den rigtige konsistinens og processen kan drille lidt - men jeg har forsøgt at give mit bedste bud på, hvordan du kommer i hus med hjemmelavet gnocchi!

Det vigtigste er egentlig bare at have følgende punkter i baghovedet:

1) Kartoflerne skal koges med skræl

2) Kartoflerne skal efterfølgende pilles, mens de er varme

3) Kartoflerne skal rives fint

4) Dejen skal samles, ikke æltes

Fang opskriften herunder - den går iøvrigt fantastisk sammen med en hjemmelavet tomatsauce

Tip: Jeg fik tilsendt den lækreste mandarin-olie fra Hippie House. Et par skvæt af den over nykogte gnocchi - ikke et øje tørt!

ANNONCE

Gnocchi

Kartoffel-agtig pasta!

2 portioner 32 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 2 minutter
Ca. 1100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram kartofler
  • 170 gram hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 1 stk æg

Fremgangsmåde

  1. Skyl kartoflerne - de skal koges med skræl. Kog dem i ca. 18-20 minutter, indtil de er helt møre.
  2. Mens de er varme - tag eventuelt en grydelap for at beskytte mod varmen - skal skrællen pilles af.
  3. Når skrællen er væk, skal kartoflerne enten moses med en kartoffelpresser (du ved, sådan en gigantisk hvidløgspresser-lignende tingest, som forvandler det til sne!) eller rives fint på et rivejern.
  4. Fordel den revne kartoffel ud på køkkenbordet og drys melet udover blandingen - begyndt at samle 'dejen' men hænderne, og når den begynder at hænge sammen i større klumper, skal ægget tilsættes.
  5. Saml den forsigtigt sammen uden at ælte alt for meget - den skal netop ikke æltes, men bare samles på en sådan måde, at det bliver en ensformig masse. Spæd eventuelt til med lidt ekstra hvedemel.
  6. Når dejen har en samlet konsistens a la pasta (men gerne luftigere), så skal den rulles ud til 1-2 aflange pølser - hver pølse bliver skåret i små stykker af ca. 1,5-2 centimeter i længden.
  7. De skal nu ligge og lufttørre i 30-60 minutter på et viskestykke (eller køkkenbordet) - sørg for, at de ikke rører ved hinanden. Du kan også lave et mønster i din gnocchi ved at vende en gaffel med 'tænderne' ned på bordpladen - her ruller du så hver enkelt gnocchi forsigtigt mod rillerne på gaflen og danner dermed et mønster!
  8. Herefter skal dine gnocchi blot koge i et par minutter i letsaltet vand, eller blive tilberedt i den sauce, som du serverer dem med.
Del

Seneste nyt