Mexicanske pandekager er weekendforkælelse på et helt nyt niveau
Prøv nye pandekager!
Lad os være ærlige: Pandekager er altid en god idé. Men hvis du, ligesom os, har ramt muren med de klassiske Bisquick-flapjacks og halvslatne ahornsirups-rutiner, så er det tid til at se mod syd – for Mexico ved virkelig, hvordan man løfter en morgenmad til noget nær en religiøs oplevelse.
Læs også: Sådan kan postevand ødelægge din te
Mexicanske pandekager – eller hotcakes, som de kaldes lokalt – er ikke bare anderledes i smag, men også i stil og topping-game. De er en lille, men mægtig genopfindelse af det, du troede, du kendte.
Det starter med dejen – og den er alt andet end kedelig
I Mexico findes der flere populære pandekageblandinger, bl.a. fra mærker som Gamesa, Tres Estrellas og Pronto. De er måske ikke så kendte heroppe nordpå, men de giver en helt anden type pandekage, som er både mere proteinrig og smagfuld.
Hvor amerikanske mixes som Krusteaz og Hungry Jack baserer sig på beriget, bleget mel og maltbyg, går de mexicanske mærker gerne med soja- og hvedemel og tilsætter ofte annatto – det naturlige farvestof, man også bruger i amerikansk ost. Det giver pandekagerne en lækker gylden farve og en mild, nøddeagtig, næsten blomsteragtig smag. Det smager ikke “mystisk” – det smager af noget.
Og så er der toppings... oh boy, toppings
Vi kender det klassiske sæt: blåbær, bananer, lidt smør og et halvt badekar af ahornsirup. Men i Mexico er toppings en helt anden disciplin.
Her snakker vi:
-
Sød kondenseret mælk (f.eks. Nestlé Lechera)
-
Frugtsyltetøj og marmelade
-
Lokal honning
-
Pisket fløde
-
Og selvfølgelig: dulce de leche
Men den virkelige konge over toppings er cajeta – en darker, richer, deeper version af dulce de leche, lavet med gedemælk, sukker, kanel og vanilje. Det er intenst, sødt og let brændt i smagen – og det forvandler enhver lun pandekage til ren søndagsmagi.
Sådan kommer du i gang
Du behøver ikke en rejse til Oaxaca for at prøve det selv. Du kan finde både Gamesa og Tres Estrellas pandekageblandinger på Amazon eller i udvalgte Walmart-butikker – eller bare bruge din favoritmix og stjæle inspiration fra toppings-siden.
Lav dine pandekager som normalt, men drop siruppen og lav en toppingbar med:
-
Sød kondenseret mælk (gerne kold)
-
Hjemmelavet eller færdiglavet cajeta
-
Tropiske frugter som mango eller papaya
-
Et drys kanel eller revet kokos
Hvis du er rigtig i stemning, så smid en café con leche på bordet og find lidt mexicansk cumbia frem på højtaleren.