Mandekogebogen

Mortens Aften: Tradition, opskrifter og tips til den perfekte aften

Mortensaften er lige rundt om hjørnet, og hvad enten du er erfaren i køkkenet eller bare nysgerrig efter at vide mere om, hvad dagen egentlig går ud på, så er denne guide til dig. Vi dykker ned i historien bag traditionen, giver dig tips til at sikre den perfekte aften, og guider dig til, hvordan du får det hele til at spille.

Hvad er Mortens Aften?

Mortensaften falder hvert år den 10. november, og det er en dag, hvor vi danskere fejrer Sankt Morten (eller Martin af Tours), en fransk biskop fra det 4. århundrede, som efter sigende forsøgte at gemme sig fra at blive biskop ved at gøre sig usynlig i en gåsesti. Gæssene sladrede dog om hans tilstedeværelse, og som straf måtte de ofres - hvilket er grunden til, at vi spiser and eller gås til Mortensaften.

Mortens Aften: Traditioner og moderne tendenser

Selvom mange stadig foretrækker den traditionelle gås, er anden blevet mere populær i Danmark. Det skyldes dels, at and er lettere at tilberede og findes i større mængder i supermarkederne, og dels at smagen falder bedre i mange danskeres smag.

Men hvis du ønsker at gøre din Mortensaften helt unik, hvorfor så ikke prøve en lidt anderledes tilgang? Mange danskere eksperimenterer med nye retter, hvor andestegen får et tvist - måske en asiatisk inspireret marinade eller en røgning på grillen for at give den lidt ekstra kant. Det handler om at gøre aftenen hyggelig og uforglemmelig.

Hvis du gerne vil lave en klassisk andesteg, har vi en guide her: Sådan steger du den perfekte andesteg.

ANNONCE

Tilbehør til Mortensaften

Intet Mortensaften-måltid er komplet uden det rette tilbehør. Klassisk tilbehør som brunede kartofler, rødkål og brun sauce hører sig til, men du kan også tilføje et twist med fx Waldorfsalat. Hvis du vil sikre, at dit tilbehør sidder lige i skabet, kan du finde inspiration her:

Kogetid på kartofler

Sådan laver du brun sovs fra bunden

Waldorfsalat

Hjemmelavet rødkål

Hvis du vil starte måltidet med en lækker forret, kan vi anbefale denne: Jordskokkesuppe med bacon.

ANNONCE

Alternative retter til Mortensaften

Hvis du ikke er til den klassiske andesteg, så er der heldigvis andre lækre muligheder. Hvad med at prøve confit de canard? Det er en mere fransk-inspireret ret, hvor andelår er langtidsstegt i sit eget fedt, hvilket giver en utroligt mør og saftig smag. En anden mulighed er en lækker andesalat med appelsin, valnødder og en honning-sennepsdressing - en lidt lettere, men stadig smagfuld ret, der hylder Mortensaftens traditioner.

Hvorfor spiser vi and til Mortensaften?

Traditionen stammer fra historien om Sankt Morten og gåsestien - i dag er anden dog mere populær end gåsen, en af de primære grunde til skiftet, er at en gås er et stort og dyrt måltid at tilberede, og en and simpelthen passer bedre til de fleste mindre familiers behov. 

Gør Mortensaften til noget aærligt

Mortensaften handler om at være sammen, nyde en god middag og holde fast i traditionerne - men det betyder ikke, at du ikke kan eksperimentere lidt og gøre det til din egen. Måske prøv med en ny sauce, nye smagsvarianter eller lav måske endda hele måltidet udendørs, hvis vejret tillader det. Mortens Aften kan være en god anledning til at mødes med venner eller familie og lægge mobilen lidt fra sig.

Ønsker du at imponere med en helt perfekt tilberedt and, eller vil du bare sikre dig, at du kan lave en aften, hvor hygge og madkvalitet går hånd i hånd, så følg denne guide - så er du sikker på succes.

Selvom Mortens Aften har rødder i en gammel historie, så betyder det ikke, at vi ikke kan bringe en moderne twist ind i fejringen. Om du holder dig til klassikeren med and og brun sauce, eller du eksperimenterer med nye smage, så handler aftenen om hygge, tradition og det gode måltid.

Så find dine opskrifter frem, saml dine nærmeste, og gør klar til en hyggelig aften i traditionens tegn. God Mortensaften!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce