Mandekogebogen

Pomfritter med ketchup: Fra 1700-tallets Europa til hele verden

En evig klassiker.

Er der noget mere ikonisk end ketchup og pomfritter? Kombinationen af sød syrlighed fra ketchuppen og den salte, sprøde kartoffel har en særlig plads i vores hjerter – og på vores tallerkener. Men selvom det føles som om, de to altid har hørt sammen, er deres fælles historie faktisk langt nyere, end man skulle tro.

Læs også: Derfor passer sushi og sake godt sammen

Pomfritter, som vi kender dem i dag, blev sandsynligvis opfundet i 1700-tallet, men hvem der egentlig kan tage æren, er et evigt diskussionsemne. Både Frankrig og Belgien hævder at være ophavsmænd til de elskede fritter, og begge lande har stærke argumenter. Uanset hvem der havde ret, bredte de sprøde kartofler sig hurtigt og blev en uundgåelig del af verdens køkkener.

På omtrent samme tid begyndte ketchup at vinde indpas i Europa, men det var en helt anden sag, end den vi kender i dag. Ketchupens oprindelse ligger i Asien, hvor ordet "kêtsiap" betød en fiskesauce baseret på fermenteret soja. Gennem britiske sømænd fandt konceptet vej til Europa, hvor det blev videreudviklet til alt fra svampe- og valnøddebaserede saucer til en tomatversion, som først blev nedskrevet i USA i 1812.

Heinz og fastfoodens ketchup-revolution

Det var dog først i 1876, da Heinz introducerede deres ikoniske ketchupopskrift i glasflasker, at tomatketchup som vi kender den i dag virkelig slog igennem. Heinz havde perfekt timing, for i takt med at hotdogs, burgere og pomfritter blev populært i USA, blev ketchup hurtigt standarden.

I 1940'erne begyndte fastfoodkæder at servere ketchup som en naturlig ledsager til pomfritter, og i 1970 indgik Heinz et partnerskab med McDonald’s. Det sikrede, at ketchuppen blev fast inventar på landets mest populære fastfoodmenuer i årtier.

Europas kærlighed til mayo

Mens amerikanerne ikke kan forestille sig fritter uden ketchup, ser man anderledes på det i Europa. Her er det traditionelt mayonnaise, der tager førstepladsen som pommes frites’ bedste ven – især i Belgien og Frankrig.

De klassiske dobbeltstegte belgiske fritter får en sprødhed, der går perfekt i spænd med cremet mayonnaise. I mange tilfælde bruges også animalsk fedt til stegningen, hvilket giver en dybde i smagen, som ketchupens sødme kan risikere at overdøve. En kegle med gyldne fritter og en klat mayonnaise, skyllet ned med en kold belgisk øl, er næsten en national ret i Belgien.

Andalouse: Et kompromis mellem ketchup og mayo

Selvom mayonnaise stadig regerer i Belgien, har ketchup også sneget sig ind. Andalouse, en populær dip baseret på mayonnaise, tomatpuré og peberfrugt, blander det bedste fra begge verdener og er blevet en favorit blandt mange. Faktisk viser nogle undersøgelser, at ketchup vinder frem i visse dele af Belgien – men mayo er stadig kongen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce