Mandekogebogen

Scaccia

Når pizza, stromboli og calzone mødes!

Italienerne er legender, når det kommer til at fremtrylle god smag, konsistens og forskellige kreationer, når det skal indeholde tomatsauce og dej. 

I denne omgang har jeg kastet mig over den sicilianske specialitet - Scaccia.

Den bliver ofte omtalt som Lasagnebrødet - og med rette!

Det er i bund og grund blot et stort pizza-madbrød med mange lag af kødsovs og tomatsauce - sprød udenpå og blød og lækker inde i midten.

Lidt a la et kærlighedsbarn mellem en calzone og en pizza. 

Inspiration til tomatsaucen - hjemmelavet tomatsauce.

Inspiration til kødsaucen - den klassiske og den med god tid

Fang opskriften herunder - og foldningsteknikken får du her:

ANNONCE
Scaccia

Rul din dej ud til en tynd rektangel med en tykkelse på ca. 0,5 cm. Størrelsen afhænger af din form - min form passede med en dej-rektangel på 85x30 centimeter. 

Scaccia

Fordel tomatsauce ca. 10-15 centimeter ind på hver side af rektanglen. Se eksempel på den venstre side her. Fold herefter dejen ind i hver side, så den dækker tomatsaucen. 

ANNONCE
Scaccia

Når du har foldet den indover og dækket tomatsaucen, lægger du et lag kødsovs på toppen og afslutter med revet ost. Den skal igen foldes over sig selv, og sådan fortsætter du, indtil de to sider mødes og kan lægges ovenpå hinanden - ca. 2-3 gange fyld på hver side. 

ANNONCE
Scaccia

Her ses det endelige resultat af foldningen, hvor 2-3 gange tomat- og kødsovs på hver side er blevet lagt ovenpå hinanden og formet til en aflang form - denne lægges over i formen, se bagetiden og lignende i opskriften:

Scaccia

Lasagnebrødet!

6 portioner 2 timer, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 1 time
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 400 gram hvedemel, tipo 0
  • 20 gram gær
  • 3 dl vand
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk salt
  • 2 dl tomatsauce (se længere oppe i artiklen for opskrift)
  • 2 dl kødsovs (se opskriftsidé oppe i artiklen)
  • 100 gram mozzarella

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave dejen - hæld 3 deciliter vand i skålen og opløs gær. Hæld olivenolie i og tilsæt hvedemelet.
  2. Ælt det sammen på røremaskinen i et minut og tilsæt så salt - lad det herefter ælte i 5-6 minutter, indtil den slipper kanterne. Du kan også ælte dejen i hænderne - ca. 8-10 minutter.
  3. Lad den hæve ved stuetemperatur i en oliesmurt skål med en tallerken over i en time.
  4. I mellemtiden kan du lave tomatsauce og kødsovs, selvom det er nemmest, hvis de er lavet på forhånd - de skal nemlig være afkølede, inden brødet samles. Se opskrifter i artikelafsnittet!
  5. Nu skal du finde en rugbrøds- eller franskbrødsform til bagningen - jeg brugte en i størrelsen 30(længde)x12(bredde) centimeter, og hvordan du folder dejen afhænger af, hvilken form du bruger. Dejen skal nemlig udrulles og foldes, så den passer i længde og bredde med formen. For den med bagepapir.
  6. Fordel dejen i to portioner. Rul din ene portion dej meget tyndt ud - 0,5 centimeter ca - til en rektangel. I mit tilfælde en rektangel på 85(længde)x30(bredde)cm. Længden giver mig godt med plads til at lave mange lag, og bredden gør, at den passer ned i formen.
  7. Du skal gerne kunne folde hver ende 2-3 gange, inden de mødes på midten og lægges sammen - se guide længere oppe i artiklen til inspiration og foldning!
  8. Når foldningen er gjort, skal den forsigtigt over i formen med samlingen nedad - lad den efterhæve i 20 minutter.
  9. Varm i mens ovnen op til 225 grader og bag Scaccia'en i 1 time. Lad den køle af i 10 minutter, inden du skærer ud.
Del

Seneste nyt