Mandekogebogen

Test: Kitchenaid kaffekværn

Kaffemaling til perfektion.

6 ud af 6 stjerner

Hvis du er typen, der går bare en lille smule op i kaffe og kaffebrygning, så ved du også, hvor meget man vinder på smagen ved at male bønnerne selv.

Derfor er en kaffekværn nødvendig, så du på daglig basis kan forvandle de ristede bønner til malet kaffe - uanset om du er typen, der bare skal have en spandfuld filterkaffe eller typen, der elsker at eksperimentere med espresso-drikke. 

Og leder du efter en kaffekværn, der kan lidt udover det sædvanlige? Så går du ikke galt i byen med Kitchenaids nye kaffekværn. 

Vi har kigget nærmere på deres nye Kitchenaid Kaffekværn Artisan-model - og den skuffer ikke!

ANNONCE
Test: Kitchenaid kaffekværn

Design

Kaffekværne har i mange år lidt været den gadget, men gemte væk i skufferne eller kun fandt frem, når det var tid til at male nye bønner - men Kitchenaid og flere brands er ved at inkorporere kværnen i designet og opsætningen af ‘køkken-miljøet’ på en velfungerende måde.

Kaffekværnen er designet som en lille miniature-kaffemaskine, så selve designet associeres med den proces, man normalt forbinder med en konventionel kaffemaskine - malet kaffe i toppen og flydende kaffe i bunden. Her er kaffekværnen designet med en gennemsigtig beholder til kaffebønnerne, som så bliver malet ned i en lille beholder, der ligner en lille kaffekande.

Selve fundamentet af kaffemaskinen er meget Kitchenaid’sk med rene linjer, buede kanter og et minimalistisk design, som kan varieres i de mest gængse farver. Den fylder lidt mere i køkken-universet end sine mindre fætre i samme kategori, men de mange funktioner og det stilrene design gør, at det er en af de maskiner, som fortjener at stå fremme til skue.

ANNONCE
Test: Kitchenaid kaffekværn

Absurd brugervenlig

Maskinen er yderst brugervenlig og har ikke sparet på overskueligheden, når man skal male sine bønner til forskellige formål - med et simpelt drej i maskinens hjul på hoveddelen kan man variere sin maling af kaffebønnerne fra 1-70 - hvor 1 er den grove og 70 er den helt fine kaffe.

Et vanvittigt lækkert spænd, som gør, at man kan nørde godt igennem på den rette kværning til den rette maskine. Prikken over i’et er, at denne funktion ikke blot viser, hvor fintmalet kaffen bliver, men også hvilket formål formalingsgraden egner sig til - alt fra stempelkande og kolbekaffe til filter og espresso.

Foruden små illustrationer, som gør kaffemaskinen idiotsikker i forhold til at vælge de forskellige kaffetyper, så har den også et meget simpelt og lækkert digitalt system, som responderer på dine bevægelser med drejeskiven og knapperne - den indikerer både, hvilken malingsgrad kaffemaskinen nu er indstillet på og hvor længe det tager at male den mængde kaffe, du ønsker. Den kan skræddersyes til, hvor mange kopper du ønsker helt ned til det punkt, at du selv manuelt kan justere mængden af kaffe og kaffekværnstid, hvis du ikke er ‘enig’ med programmets eget bud på, hvor meget kaffe du skal bruge.

Legende let, absurd let at nørde og perfekt til alle kaffeformål. Det virker måske som en underlig ting at understrege - men knapperne til drejesystemet er utroligt lækre at bruge. Og kender du lidt til køkkenmaskiner og gadgets generelt, så ved du også af ‘tastatureffekten’ er vigtig i hverdagsbrug - knapperne er meget hurtigt-reagerende, langtidsholdbare og desuden nemme at bruge på en travl hverdag, hvor der bare skal hældes kaffe indenbords inden næste møde.

Den lille kaffekande har iøvrigt en lille praktisk gummilåg, så man kan opbevare kaffen lufttæt - hvilket er en ting, man ikke ser meget til på kaffekværnsfronten. Der er det ofte blot en lille beholder, som ikke lukker tæt - hvor man gerne skal male netop den mængde kaffe, man skal bruge i øjeblikket for at bevare friskheden. På Kitchenaid-kværnen kan man opbevare kaffen over længere tid. Måske en lille detalje, men en meget praktisk og genial lille løsning, som især filterkaffe-brugere kan værdsætte.

Selvom man kan justere kaffemaskinen til at dosere kaffemalingen ret nøje, kan man sagtens stå med for meget kaffe ved hånden - og så er det altså rart, at man ikke lige skal i gang med at hælde det over i kaffebøtte, tinbeholder eller lignende for et par spiseskefuld kaffe.

ANNONCE
Test: Kitchenaid kaffekværn

En kaffekværn til alle behov

Foruden et simpelt, overskueligt design, som gør det utroligt nemt at montere på få sekunder inden brug, så er den også designet til at være en sublim partner til et andet produkt i deres sortiment - nemlig den nye espresso-maskine. I selve basen af maskinen finder man et lille praktisk ‘stativ’, som under brug kan placeres i midten af kaffekværnen, så du nemt og uden videre kan montere den klassiske espresso-stav og male bønnerne direkte ned i håndtaget.

Utrolig praktisk løsning, hvor man ikke selv skal stå og bakse med at løfte kaffen over i staven, men derimod blot kan male direkte ned i den og efterfølgende stampe den. Det er en kaffekværn, som virkelig har tænkt alle løsninger igennem og fundet på en gadget, som gerne skulle kunne dække alle behov for kaffedrikkere i mange år ud i fremtiden. Uanset hvilken kaffetype du ønsker, har den indbyggede automatiske doseringsteknologi en smart måde at dosere kværnens ydeevne - det gør, at du ved at følge maskinens anvisninger får et utroligt jævnt resultat på malingsgraden.

Noget som man hurtigt kan bekræfte, når man kigger på den afdryppede kaffegrums. Grumsen bliver jævn, ensartet og ‘skiller’ ikke mellem det fintmalede og de grove korn, som man kan opleve ved gængse, konventionelle kaffekværne. Og med alle disse rosende ord, så må man også lande på det faktum, at prisen er derefter.

En Kitchenaid kaffekværn koster som standard 1999 kroner, hvilket er i den dyre ende.

Men det eneste spørgsmål du skal stille dig selv er: Har jeg brug for den?

Det afhænger at dit behov, hvor meget kaffe du drikker og om du dyrker kaffe på flere måder end bare at hælde en spandfuld bønnesaft i munden af nød. Den har et utal af funktioner og detaljer, som er fantastiske for en kaffeglad kaffedrikker - så du skal egentlig bare gøre op med dig selv, hvorvidt du har brug for funktionerne.

For du får, hvad du betaler for. Et tekniske slaraffenland af kaffemuligheder!

ANNONCE

Samlet set

Kitchen Kaffekværn er en mastodont på markedet med sine mange muligheder og variationer, som dækker stort set alle behov en kaffedrikkende afficionado kunne ønske sig. Den kæler om dine kaffebønner uanset om du køber den på tilbud eller har været forbi det lokale mikrobryggeri - den er brugervenlig, semi-automatisk og designet til at skabe en rigtig god kop kaffe uanset hvordan du foretrækker at brygge den. Den er i den dyre ende, men udover det har gransket mit hoved for noget, der kunne pege i en anden retning end topkarakter - men det har aldrig rigtig indfundet sig og Kitchenaids svar på en kaffekværn er et solidt stykke gadget til køkkenet for de kaffeglade!

ANNONCE
Kitchenaid Artisan kaffekværn

Pris: 1999 kroner

Del

Seneste nyt

Annonce