Mandekogebogen

Brunkål

Mormormad til perfektion - brunkål med stegeben!

Brunkål er et vaskeægte stykke nostalgi for mig fra min opvækst i Vestjylland. 

Brunkål er i al sin enkelthed en kålgryde med kød og sukker, som får lov til at stå rigtig længe og blive mør, saftig og velsmagende.

Det er en autentisk klassiker fra de gamle dage, hvor man skulle have det bedste ud af sparsomme midler og billige udskæringer.

De helt klassiske opskrifter er med stegeben eller nøgleben - eller måske stribet flæsk (ligesom til stegt flæsk med persillesovs), kogt flæsk eller sprængt flæsk. Bare en billig form for gris, som kunne tilberedes nemt og mætte mange munde.

Herunder får du en nem, lækker og nærende klassisk opskrift på brunkål, som kan bruges til mange forskellige udskæringer.

Brunkål er en gudespise, hvor hvidkålen karamelliseres og kødet bliver så mørt, at det falder fra hinanden. 

Opskriften på klassisk og gammeldags brunkål er egentlig utrolig simpel og nem, men kræver bare lidt tålmodighed for at få den helt rigtige smag, konsistens og sammenkogning. 

Herunder får du opskriften baseret på de gamle teknikker - hvor man bruger lækre, kødfulde nøgleben til formålet og tilfører en røget og dyb smag med et stykke tørsaltet, røget bacon

Men du kan sagtens bruge følgende udskæringer til din brunkål:

- stegeben, brystflæsk, kogt flæsk, røget flæsk, svinekød i tern, medister, grisehaler og jeg har sågar også hørt om hakket fars.

Det vigtige er blot, uanset hvad kød du bruger, at du får brunet det grundigt af for maksimal smag.

OBS: her skal du så lige justere mængderne, da 2 kilo nøgleben ikke er det samme som 2 kg flæsk. 

Og som prikken over i'et? Så smager retten nærmest endnu bedre på andendagen - hvor mange også vælger at spise det til et stykke rugbrød med sennep og selvfølgelig en iskold øl. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Brunkål med flæsk/stegeben

Ægte brunkål!

4 portioner 3 timer, 20 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 3 timer
Ca. 2600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 kilo hvidkål
  • 2 kilo nøgleben/stegeben
  • 6 spsk. sukker
  • 130 gram smør
  • ½ spsk. frisk timian (kan undlades)
  • 2 tsk salt
  • 2 dl bouillon (svine- eller grøntsags)
  • 300 gram røget bacon

Fremgangsmåde

  1. Først og fremmest skal benene brunes grundigt af. Varm en pande op på middelvarme og smelt 30 g smør. Steg benene 2-3 minutter på alle sider i den smeltede smør, indtil de er blevet brunet. Krydr med lidt salt og peber og læg dem til side.
  2. Snit din hvidkål i tern på størrelse af lidt under en tændstikæske.
  3. I en stor gryde smeltes sukker langsomt, indtil den er flydende og gyldenbrun - hæld tern af 100 g smør i og lad det bruse op og blive en sammenhængende konsistens.
  4. Hæld hvidkålen i og lad det koge op - rør grundigt i det, så al hvidkålen bliver smurt ind i smør- og sukkerblandingen - tilsæt salt. Når hvidkålen har fået lidt farve og faldet meget i volumen, lægges stegebenene ned i gryden sammen med den røgede bacon (i et helt stykke) samt bouillon (og evt. timian). Rør grundigt rundt, så alle kødstykkerne er dækket og læg låg på. Smag løbende til med lidt salt.
  5. Lad det småsimre i 3 timer, indtil det er så mørt, at kødet falder fra hinanden. Servér rygende varmt.
Del

Seneste nyt

Annonce