Mandekogebogen

Caponata

Siciliansk grøntsagsklassiker med stor velsmag.

Italienerne forstår sig på at lave fantastisk mad med få ingredienser og fokus på kvalitet. 

Hvad enten vi snakker lækre simple pastaretter såsom Cacio e Pepe eller måske en citronpasta - eller hvis vi drager over Sicilien og kaster os over den sommerlige Caponata. 

Caponata er en grøntsagsret, hvor hovedelementet er aubergine, som svøbes i en sursød italiensk sauce, der kaldes en Agrodolce.

En Agrodolce er i bund og grund mødet mellem det sure og det søde, eksempelvis via æblecidereddike og sukker, som løfter de andre elementer i retten.

I bund og grund defineres en Caponata ud fra mange forskellige versioner - en 'original' opskrift skal således blot indeholde aubergine, tomater og Agrodolce, mens man kan variere med mange forskellige råvarer.

Du kan også vende den med basilikum eller bredbladet persille. 

I en Caponata mødes auberginen og Agrodolcen en håndfuld solmodne tomater, bladselleri, rød peber og løg, som sammen får lov til at blive møre, saftige og nærmest karamellisere sammen. 

De fleste opskrifter du finder på Caponata siger, at du steger grøntsagerne på panden, indtil du får den rette konsistens - jeg foretrække at stege dem i ovnen, da de på den måde bevarer mere af deres struktur og ikke bare bliver en omgang sammensmeltede grøntsager.

Du kan selvfølgelig uden problemer stege det på panden - samme opskrift gælder, hvor du blot steger og tilbereder opskriften på en varm pande. 

Det hele forenes med en gavmild dosis god olivenolie, som cremer hele retten sammen - toppet med rosiner og pinjekerner.

Det virkelig vegetarmad, når det smager allerbedst!

Det er en ret, der kan laves året rundt - sæsongrøntsagerne smager selvfølgelig bedst i høstsæsonen, men en Caponata er designet til at sprede sommerstemning både til vinter og sommer. 

Caponata serveres enten som en sidedish eller en vegetarisk hovedret med et par gode skiver ristet brød.

Fang min version på ovnbagt Caponata herunder: 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Caponata: Siciliansk grøntsagsklassiker

Dyb smag og masser af grønt!

2 portioner 50 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ca. 550 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 1 stk aubergine
 • 10 stk cherrytomater
 • 2 stk bladselleri
 • 1 stk peberfrugt, røde
 • 2 tsk rørsukker
 • 2 spsk. eddike (gerne fransk æblecidereddike)
 • ½ dl olivenolie
 • 1 tsk salt + peber
 • 40 gram rosiner
 • 30 gram pinjekerner

Fremgangsmåde

 1. Hvis du har god tid, så kan det betale sig at skære auberginen i tern og drysse med en teskefuld salt - lad det trække væske ud i et dørslag en times tid inden resten af opskriften.
 2. Forvarm ovnen på 180 grader varmluft. Skær alle grøntsagerne i mundrette bider og hæld dem i en skål - bland sukker, olivenolie og eddike sammen og vend det grundigt sammen med grøntsagerne. Krydr med salt og peber.
 3. Hæld blandingen i et ildfast fad og smid det i ovnen - giv det ca. 25-30 minutter, hvor du løbende vender rundt i blandingen. Efter 30 minutter tilsætter du rosiner og pinjekerner samt et ekstra skvæt olivenolie, hvis det virker tørt. Rod rundt i det igen og skru ovnen op på 220 grader varmluft.
 4. Hold øje og steg det yderligere 10-15 minutter, indtil grøntsagerne er møre og bliver blanke og cremede i overfladen af varmen og olien. Serveres rygende varmt med et godt skive ristet brød - top eventuelt af med lidt mere olivenolie.
Del

Seneste nyt

ANNONCE