Hvad er forskellen på en milkshake og en frappe?
Masser af snask?
Der findes få ting i verden, der slår en iskold, sød milkshake på en varm sommerdag… men vent lidt – hvad så med en frappe? Er det ikke lidt det samme? Du er ikke den første, der står og grubler over, hvad forskellen egentlig er mellem de to klassikere. Svaret er: Ja, der er forskel – men det kommer helt an på, hvor i verden du bestiller dem.
Hvad er forskellen?
Helt grundlæggende: En milkshake laves traditionelt af is, mælk og smagsgivere som chokoladesirup, jordbær eller klassisk vanilje. Den er tyk, cremet og rig i konsistensen – lige som vi kender den fra amerikanske diners eller burgerbarer.
En frappe derimod? Den starter i kaffens verden. Oprindeligt består en frappe af kaffe, mælk, sukker og is, blendet sammen til en luftig og let drik. Frappens signatur er dens skummede, boblede struktur, modsat milkshakens tunge cremethed.
Så: Iscreme i milkshake. Is i frappe. Punktum.
Historien bag de to
Men selvfølgelig stopper forskellene ikke her – begge drikke har ret interessante baggrunde.
Milkshaken tog sine spæde skridt i USA omkring 1885, hvor den faktisk mindede mere om en voksenudgave af æggesnaps med whisky, fløde og æg. Først i starten af 1900-tallet begyndte man at erstatte alkoholen med is og sirup, og i 1922 tryllede Walgreens-ansatte Ivar “Pop” Coulson den version frem, vi kender i dag: mælk, is, maltekstrakt og sirup. Resten er milkshake-historie. I dag fås shakes i alt fra red velvet, birthday cake og s’mores – og hvis du virkelig vil ud på kanten, kan du finde varianter med alt fra bacon til rejer (!).
Frappen? Den blev opfundet lidt mere tilfældigt i 1957 på Thessaloniki International Fair i Grækenland, hvor en Nestlé-medarbejder ikke havde adgang til varmt vand og derfor rystede instant-kaffe, vand og is sammen – og bum, frappéen var født. Siden er den eksploderet i kreative versioner som matcha, kokos, pistacie og karamellespresso.
Når regionerne forvirrer
Her bliver det tricky. Bestiller du en frappe i Boston? Så får du... en milkshake med is. Bestiller du en milkshake i New England? Så får du noget, der bare er mælk og sirup uden is. I Rhode Island skal du spørge efter en “cabinet”, hvis du vil have den klassiske kaffe-frappe – et navn der eftersigende stammer fra Anden Verdenskrig.
Går turen mod Australien, er milkshakes generelt tyndere end dem i USA, men frygt ej – her kan du bestille en “thickshake” med tre eller flere kugler is, så du nærmest skal spise den med ske.
Og i Grækenland? Frappe = kaffe + sukker + is. Ikke så meget pjat.