Lumpia: hjemmelavede forårsruller
Filippinske og indonesiske forårsruller!
I denne omgang har jeg eksperimenteret med at lave mit eget forårsrullepapir - du kender sikkert de dage, hvor man har lyst til at lave dem selv, men butikkerne desværre har udsolgt af den slags dejpapir, man skal bruge.
Så er det ret smart at have et es i ærmet - og det er ganske simpelt. Mel vand og salt, pisket sammen og penslet med en lun pande.
That's it. Du kan fange teknikken nede i opskriftsmodulet.
Jeg testede det på de lækre, klassiske Lumpia, som er den filippinske version af forårsruller - men du kan bruge opskriften til klassiske forårsruller ligeså!
Knasende sprødt, saftigt og spicy!
Lumpia
Sprøde forårsruller!
8 portioner
30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 250 kcal pr. portion
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 200 gram svinefars
- ½ stk rød chili (kan undlades)
- 1 spsk. ingefær, revet
- 3 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 2 stk gulerod
- 1 dl spidskål, fintsnittet
- 3 spsk. soyasauce
- 150 gram hvedemel
- 200 ml vand
- ½ tsk fint salt
- 400 ml solsikkeolie (hvis du vil prøve at lave de friterede)
Fremgangsmåde
- Start med at lave forårsrullepapir - hvis du bruger købeversion, så spring disse trin over. Vend hvedemel sammen med 1/2 tsk. fint salt og hæld vandet i. Pisk det grundigt sammen med et piskeris, indtil du har en lind, tyndtflydende pandekage-agtig dej.
- Si den gennem en si for at få alle klumper ud - varm herefter en pande op på svag varme. Dryp lidt olivenolie på panden, og tør den over med et stykke køkkenrulle, så du får smurt et meget tyndt lag olie udover.
- Pensl den tyndtflydende dej på panden med en pensel, indtil du har en rund og transparent pandekage ca. 16-18 cm i diameter. En pandekage i et jævnt lag over det hele, så der ikke er lufthuller - lidt ligesom et rundt pandekagemaleri! når den begynder at blive hvid i farven, kan du forsigtigt løfte siderne og se, om den er klar til at slippe. Skulle der opstå huller i dejen undervejs (og det kan sagtens ske, dejen er meget tynd!), så kan du bare pensle lidt ny dej på hullet og så er den tætnet. Læg det færdige forårsrullepapir på en tallerken og dæk med sølvpapir, så de ikke tørrer ud - denne dejportion giver ca. 8 forårsruller. TIP: Alt efter hvor god belægning din pande har, så kan de godt sætte sig lidt fast i bunden - sker det, skal du bare løfte forsigtigt og bruge en spatel til at skubbe forsigtigt indunder, mens du løbende løfter pandekagen - på den måde får du løftet de steder, der sætter sig fast og undgår, at den går i stykker.
- Snit herefter gulerod, hvidkål, løg og hvidløg fint og bland sammen med finthakket chili og revet ingefær - svits det på en pande i lidt olivenolie, og tilsæt herefter det hakkede svinekød. Lad det brune af og smag til med salt peber og soyasauce.
- Læg nu et stykke forårsrullepapir på et skærebræt - læg fyldet horisontalt nede i bunden af cirklen og fold siderne ca. 1/3 indover - rul nu fra bunden og opad, indtil du har en forårsrulle - når siderne er lukket en smule indover, gør det nemlig, at du forsegler forårsrullen, når du ruller den. Brug lidt af den våde dej til at klistre enden sammen til sidst, så den lukker tæt.
- Nu kan du vælge enten at fritere eller ovnstege - jeg vil klart anbefale at fritere, da du opnår den absolut bedste sprødhed. Hvis du bruger ovn skal du blot pensle dem med olie, lægge dem på en bageplade og ind i ovnen på ca. 200 grader varmluft - hold øje med dem og vend dem ofte, indtil de er gyldne. Men jeg brugte frituremetoden - her skal olien blot varmes op til ca. 170 grader og 2-3 forårsruller steges af gangen i 3-4 minutter, indtil de er gyldne og knasende sprøde.