Sådan damper du hummer uden en damper
Det kan sagtens gøres uden ekstraudstyr!
Forestil dig det: Du står med en frisk, levende hummer, klar til at forkæle dine gæster eller bare dig selv med en overdådig middag. Problemet? Du opdager, at du ikke ejer en damprist eller dampkurv. Frygt ej – der er en løsning, som selv professionelle lobstermen sværger til.
Læs også: Lagkage med rabarber og kokos
Vi har fået fat i Curt Brown, marinebiolog og vaskeægte lobsterman fra Maine (og ikke mindst bestyrelsesmedlem i Maine Lobster Marketing Collaborative), og han har opskriften på, hvordan du nemt kan dampe hummer uden fancy udstyr.
Drop dampkurven – brug grøntsager!
Ifølge Brown er det absolut muligt at dampe hummer uden en klassisk damprist. Det handler bare om at være kreativ.
Alt, du skal bruge, er en stor gryde med et par centimeter vand i bunden. Men – og det er vigtigt – hummeren må ikke ligge direkte på grydebunden, da den så kan brænde fast. Brown foreslår derfor, at du laver en slags naturlig "rist" ved at lægge grove grøntsager i bunden af gryden.
Hvilke grøntsager virker?
Tænk stort og robust. Majskolber, søde kartofler, halve løg, gulerødder og endda brussels sprouts fungerer perfekt som platform til din hummer. Og som bonus kan du servere grøntsagerne som lækre tilbehør bagefter – win-win.
Vil du skrue lidt ekstra op for smagen? Smid et par fed hvidløg og måske et par krydderurter i gryden sammen med grøntsagerne. Så får hummeren lige et lille aromatisk pift under dampningen.
Server som en ægte kok
Når hummeren er færdigdampet, kan du nemt plukke kødet ud og bruge det i alt fra en klassisk lobster roll til en cremet bisque eller spaghetti med hummer og hvidvinstomat-sauce. Smid lidt crusty brød på bordet, åbn en flaske tør Chardonnay – og så har du en middag, der lugter langt væk af professionelt køkkenniveau.
Så næste gang du står uden damprist, men med hummer på menuen? Drop panikken – bare byg din egen rist af grøntsager, og du er good to go.