Mandekogebogen

Sådan fjerner du genstridig smeltet ost fra tallerkener og pander

Irriterende!

Der er få ting, der slår en perfekt grillet ostesandwich med sprøde kanter og smeltende ost i midten. Men lige så lækkert det er at spise, lige så irriterende kan det være at gøre rent bagefter. Smeltet ost har en uhyggelig evne til at klistre sig fast til både tallerkener og pander, som om det har sat sig for at teste din tålmodighed.

Læs også: Braiserede svinekæber

Men før du griber den hårde skuresvamp og begynder at skrubbe løs (og potentielt ridser dine pander i processen), så tag en dyb indånding. Med de rigtige tips og tricks kan du fjerne genstridig smeltet ost uden at svede over det.

Blødgør osten før du skrubber

Den største fejl, mange begår, er at begynde at skrubbe med det samme. Hemmeligheden bag at fjerne smeltet ost nemt er at blødgøre den først. Uanset om du har at gøre med en bradepande fra en lasagne eller en tallerken med rester fra en osteburger, så er det vigtigt at sætte dem i blød med det samme.

Fyld fadet eller tallerkenen med varmt vand og en smule opvaskemiddel. Lad det stå i mindst 15 minutter. Det varme vand løsner osten og forhindrer den i at tørre ind og blive hård som cement. Efter iblødsætningen burde osten være meget lettere at skrubbe af med en almindelig opvaskebørste.

Naturlige rengøringsmidler til det genstridige ostelag

Nogle gange er vand og sæbe bare ikke nok – især hvis osten er bagt fast eller nærmest smeltet sammen med pandens overflade. Men inden du tyr til skrappe kemikalier, kan du prøve nogle naturlige rengøringsmidler, der er lige så effektive.

Hvid eddike og citronsaft er fantastiske til at nedbryde fedt og proteiner i ost. Hvis osten virkelig sidder fast, kan du drysse lidt natron over området og hælde en smule eddike eller citronsaft på. Du vil se en brusende reaktion, der hjælper med at løsne osten. Denne metode er især effektiv på rustfrit stål og andre overflader, der ikke er non-stick.

Hvis du kæmper med en pande, der ikke kan sættes i blød (som en støbejernspande), kan du i stedet tilsætte en smule vand og bringe det i kog på komfuret. Lad det simre et par minutter – dampen og det varme vand vil blødgøre osten, så den let kan skrabes af med en træspatel.

Forebyggelse er nøglen

Den bedste måde at undgå genstridig smeltet ost på er at forhindre, at den sætter sig fast i første omgang. Overvej at bruge bagepapir eller aluminiumsfolie, når du laver gratinerede retter i ovnen. Det sparer dig ikke kun for tid ved opvasken, men gør også rengøringen så simpel som at smide papiret ud.

Når du steger på komfuret, kan du bruge non-stick pander eller give overfladen et tyndt lag olie, før du tilsætter ost. Sørg også for, at panden er varm, inden du begynder – en varm overflade forhindrer osten i at smelte ned i pandens porer.

Hvis osten alligevel når at størkne på tallerkenerne, så skyl dem hurtigt med varmt vand umiddelbart efter måltidet. Er osten allerede størknet, kan det virke modstridende, men at skylle med koldt vand kan faktisk hjælpe – det får osten til at stivne helt, så den lettere kan skrabes af i store flager.

Med tålmodighed kommer man langt

Selvom det kan føles som en kamp at fjerne smeltet ost fra tallerkener og pander, behøver det ikke være et mareridt. Med en smule tålmodighed og de rigtige teknikker kan du hurtigt få rent køkkengrej igen – uden at skulle lægge arm med en skuresvamp.

Næste gang du nyder en god portion lasagne eller en grillet ostesandwich, kan du altså være helt rolig – rengøringen er slet ikke så besværlig, som du måske frygter.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce