Mandekogebogen

Shokupan - luftigt japansk franskbrød

Det hvideste og luftigste på markedet!

Leder du efter det mest hvide og luftige brød på markedet, som egner sig lige så godt til tandsmør såvel som en god, gammeldags toast?

Så kan du kigge det japanske køkken over skulderen.

I denne omgang har jeg eksperimenteret med det såkaldte Shokupan aka. Hokkaido Milk-brød, som giver en utrolig, utrolig luftig krumme.

Tricket?

Det er at lave en 'tangzhong'.

Det er betegnelsen for en opbagt melblanding i enten mælk eller vand, som bidrager med teksturen på brødet. 

Med lidt ekstra magi til æltningen får man en dej, som er luftig, blød som en sky og desuden kan holde sig frisk og lækker i længere tid.

Herunder får du en nem og lækker opskrift på shokupan, som skriger efter en skive smør med ostehøvlen!

Selve opskriften har en dejmængde, som passede til min franskbrødsform, som måler 10x30cm - men du kan sagtens bruge, hvad du har. Det handler i bund og grund om, at det skal bages i noget, så det kan få noget højde uden at hæve ud til siderne - så rugbrødforme og lignende fungerer også fint, og alt efter størrelse kan du lave større eller mindre brød.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Shokupan

Luftig franskbrød!

1 portion 2 timer, 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 3850 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 380 gram hvedemel
 • 300 ml sødmælk
 • 1 spsk. sukker
 • 25 gram gær
 • 1 stk æg
 • 1 tsk salt
 • 70 gram smør
 • 1 stk æg, til pensling (kan undlades)

Fremgangsmåde

 1. Første skridt i brødet er at lave den såkaldte 'tangzhong'. Det er i al sin enkelthed en melopbagning, som skal i dejen.
 2. Pisk 30 g hvedemel ud i 150 ml sødmælk i en tykbundet gryde. Kog den op ved middelvarme under grundigt omrøring, indtil du har en masse, som minder om tyk kagecreme. Stil den til afkøling, så den bliver stuetemperatur.
 3. Hæld 150 ml mælk op i en røremaskine, hvori du opløser sukker og gæren.
 4. Tilføj tangzhong-dejmassen, når denne er afkølet, og rør den ud i væsken sammen med ægget.
 5. Tilsæt nu hvedemelet og salt og kør massen på en røremaskine i mellemhastighed i ca. 5 minutter.
 6. Skru ned på lav hastighed og tilføj smørret i små tern lidt ad gangen, indtil den er optaget i dejen og har gjort den lækker blank.
 7. Skru nu op på høj hastighed og giv den ca. 5-6 minutter - indtil den slipper kanterne helt.
 8. Hæld den ud på et meldrysset bord og form den til en kugle - læg den i en skål og lad den hæve til dobbelt størrelse. Ca. 50 minutter i mit tilfælde.
 9. Efter hævningen hældes dejen atter ud på et meldrysset bord - vej den og del den i fire lige store portioner. Klem dejportionerne lidt ud på bordet til en lille firkant og fold siderne ind mod midten, så du får en spændt, aflang bold.
 10. Smør et franskbrødsform med lidt smør og drys lidt mel på smørret - formen jeg brugte var ca. 11 cm x 30 cm, som passer perfekt til dejmængden. Hvis du har mindre forme derhjemme, så kan du også lægge to dejportioner i hver og få to brød. Ved brug af en form på min størrelse, skal du lægge de fire portioner i bunden med samlingen ned ad. Lad det hæve i ca. 45 minutter.
 11. Forvarm ovnen til 180 grader og bag brødet i 35 minutter. Lad den køle lidt af inden udskæring.
Del

Seneste nyt

ANNONCE