Studenterbrød: Hjemmelavet version
Hjemmelavet udgave af bager-klassikeren!
Studenterbrød er en klassiker hos bageren, hvor man lige har hevet romkuglerne ud af deres vante kugleform og kombineret dem med mørdej og glasur.
Det fungerer super godt med sprødhed, cremethed og lidt ekstra glasur på toppen - og så er det faktisk overraskende nemt at lave en hjemmelavet studenterbrød.
Det kræver blot en sprød hjemmelavet mørdej, en hjemmelavet omgang romkugledej, syltetøj og glasur!
Romkuglemasse er meget nemt at lave selv - det kræver egentlig bare, at du har nogle brød og kagerester i fryseren. Du kan også vælge at bage chokoladekage eller roulade til selve formålet, hvis det hele skal være helt frisk og lækkert.
Men jeg gemmer altid rester fra mine kager i fryseren - hvad enten vi snakker afskårne kanter af lagkagebunde, kager vi ikke fik spist eller lignende.
Og så bliver de 'vækket' til live igen med spark på smagen!
Du finder min klassiske opskrift på romkugle-dej lige her - hjemmelavet romkugledej. Til denne opskrift skal du ca. bruge dobbeltportion af denne.
Til denne opskrift brugte jeg 1/3 Babka, et par mirabellesnitter, 3-4 Bombolonis uden fyld og en kvart Pumpkin Pie.
Ja, det lyder lidt voldsomt, og det behøver på INGEN måde at være så fancy - det var bare, hvad jeg havde i fryseren af lækkerier.
Og det bliver naturligvis en vildere romkugle-dej, hvis resterne er ekstra lækre - men du kan sagtens klare dig med chokoladekage, sandkage eller lignende.
Og så det store spørgsmål - skal det være rom-essens eller ægte rom?
Jeg sværger altid til rom-essens - og det gør jeg, fordi at romkugler og romkugle-dej skal smage lidt syntetisk for at være den 'rigtige' smag!
Og når du har den på plads? Så er det bare at 'montere' et lag syltetøj på en sprød bund af mørdej og pynte med et tykt lag glasur med krymmel.
Syltetøjet plejer at være hindbær, hvis vi snakker klassisk - men du kan snildt lægge et mere syrligt element ind med eksempelvis stikkelsbærsyltetøj eller lignende.
Fang opskriften på de perfekte hjemmelavede studenterbrød herunder - sprøde og cremede!
Studenterbrød: Hjemmelavet version
Cremede og sprøde!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 800 gram romkugle-dej, se opskriften længere oppe i artiklen
- 80 gram flormelis
- 200 gram hvedemel
- 100 gram smør
- 1 stk æg
- 1½ dl syltetøj (oftest hindbær, men efter smag)
- 200 gram flormelis, til pynt
- 1 dl kokosmel eller krymmel, til pynt
Fremgangsmåde
- Start med at lave romkugle-dejen som opskriften anviser længere oppe i artiklen - så kan den stå i køleskabet og trække smag, mens du laver resten. Sørg for at have den i en god, fast men stadig cremet konsistens - den må ikke blive for tør, men den må heller ikke være for blød, så du ikke kan skære den ud.
- Kombiner hvedemel, flormelis og koldt smør i tern - smuldr det til en krummet masse og saml dejen med 1 lille æg. Ælt ikke dejen, men saml den blot til en kugle, som du vikler i husholdningsfilm og stiller i køleskabet i 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 180 grader. Find en firkantet form, som du beklæder med bagepapir - jeg brugte en form på ca. 20x30cm, som gjorde, at jeg kunne holde styr på samlingerne senere og nemt få pæne, firkantede snitter.
- Du kan også bare bruge en bageplade med bagepapir og rulle dejen ud derpå, hvis det er nemmere for dig - den skal have en tykkelse på ca. 1 cm. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til en flad dej med en tykkelse på de ca. 1 cm - læg den på bagepladen, hvis du bruger denne, eller læg den i formen og skær kanterne til. Afbag i begge tilfælde i ca. 16-18 minutter, indtil den er let gylden. Lad den køle helt af.
- Når mørdejsbunden er afkølet, smører du et lag syltetøj jævnt henover - herefter fordeler du romkuglemassen på. Det er nemmest, hvis du lægger skefulde rundt omkring, og derefter smører det forsigtigt til et jævnt lag med et paletkniv - på den måde undgår du, at romkuglemassen løfter syltetøjet op. Sæt den i køleskabet for at sætte sig i 30-60 minutter.
- Bland enten pasteuriseret æggehvide eller vand i din flormelis, så du får en meget tyk glasur - fordel den udover romkugle-laget efterfulgt af et drys krymmel. stil den i køleskabet igen, Indtil glasuren er stivnet.
- Herefter kan du med en skarp kniv skære stykker ud i ønskede størrelser - rens kniven med en fugtig klud efter hver skæring, så snittet forbliver pænt. De kan opbevares i køleskabet i en lufttæt beholder i en uges tid.