Fastelavnsboller: Wienerbrød-fastelavnsboller
Fastelavnsboller lavet med wienerdej.
Fastelavnsboller er en gudespise og kan varieres på mange forskellige måder - vi har endda tradition for mange forskellige måder at lave dejen på til dem.
Vi har gammeldags fastelavnsboller, hvor man med en gærdej fylder dem med vaniljecreme og/eller remonce.
Så er der fastelavnsboller med vandbakkelse, som også på en måde 'bare' er fyldte vandbakkelser med flødeskum og syltetøj.
Og så har vi lånt lidt fra vores svenske naboer i form af Semlor-fastelavnsboller, som er en gærdej med marcipanfyld og flødeskum.
Denne gang har jeg kastet mig over en af de helt klassiske af slagsen - nemlig fastelavnsboller med wienerdej.
Hvis man mestrer teknikken til at lave wienerbrød, så er det en nem og lækker måde at lave hjemmelavede fastelavnsboller, som smager mindst lige så godt (hvis ikke bedre!), end dem man kan købe hos bageren.
Hvis du mangler lidt erfaring med wienerdej - så se min guide via min opskrift på Thebirkes: Foldning og Guide til wienerdej.
Når man laver fastelavnsboller med wienerbrødsdej, så får man en flaget, sprød og blød kage, som virkelig står godt sammen med flødeskum og vaniljecreme.
I min opskrift har jeg valgt at kombinere vaniljecreme og flødeskum, så man får en utrolig lækker konditorcreme - og så kan du vælge at fylde dem med lidt syltetøj også.
Snasket og uimodståeligt!
Fang min opskrift på fastelavnsboller lavet på wienerbrødsdej herunder:
Fastelavnsboller: Wienerbrød
Sprøde og snaskede!
Ventetid: 2 timer, 20 minutter
Tilberedning: 18 minutter
Ingredienser
- 320 gram hvedemel
- 200 ml mælk
- 25 gram gær
- 40 gram sukker
- ½ tsk fint salt
- 150 gram koldt smør
Konditorcreme
- 1 stk vaniljecreme (se opskrift længere oppe i artiklen)
- 3 dl piskefløde
Fyld og topping
- 2 spsk. syltetøj, kan undlades
- 1 stk flormelis + vand, til pynt
Borgmestermasse
- 80 gram marcipan, revet
- 80 gram smør
- 80 gram rørsukker
Fremgangsmåde
- Opløs din gær i mælken og opløs herefter sukker. Tilsæt nu hvedemel og salt - ælt det sammen på røremaskine i 6-8 minutter, indtil dejen er elastisk og slipper kanterne og ikke klistrer længere. Dejen vendes ud på et meldrysset køkkenbord, hvor dejen hæves i 60 minutter. Lav i mellemtiden vaniljecreme, som du finder opskriften af længere oppe i teksten. Når vaniljecremen er afkølet, vendes letpisket flødeskum sammen med cremen til en lækker konditorcreme -læg den på køl, indtil den skal bruges.
- Dejen slås ned og udrulles til firkant a 35cm x 35 cm. Læg den på et skærebræt eller en plade, som kan være i køleskabet - læg dejen i køleskabet i 30 minutter. Derefter tages det kolde smør ud og lægges mellem et par ark bagepapir - bank det blødt med en kagerulle og rul det til en ensformig firkant på 25cm x 25 cm. Læg dem i køleskabet.
- Når smør og dej af kold igen, lægges smørret oven på dejen og foldes efter anvisningerne i min wienerbrødsguide - find den længere oppe i artiklen! Lav i mens din konditorcreme ved at piske fløden let stiv og vende den sammen med den afkølede vaniljecreme.
- Når dejen er afkølet efter sidste foldning, skal den igen udrulles til en rektangel på ca. 20x30 cm - Alt efter ønsket størrelse på dine fastelavnsboller, skærer du dem ud i 6-8 lige store firkanter.
- Bland ingredienserne til remoncen og læg en klat på hver firkant - fold firkanternes side indover remoncen og luk så meget som muligt som en konvolut. Læg dem på en bageplade med samlingen nedad og lad dem efterhæve i 30-60 minutter på køkkenbordet.
- Forvarm ovnen til 190 grader varmluft og bag dem i ca. 18 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af, før du flækker dem på midten og sprøjter dem op med konditorcreme og eventuelt syltetøj. Toppes med en lille klat glasur.