Hjemmelavet pizza: Sådan laver du den perfekte pizza fra bunden
Inspiration til den perfekte hjemmelavede pizza.
Hvem elsker ikke pizza?
Hvad enten vi snakker en pizza fra det lokale pizzeria eller en pizza-aften derhjemme med hjemmelavet dej, tomatsauce og dit favoritfyld.
En pizza er jo egentlig bare pizzadej med ost, tomatsauce og noget fyld. Det er det hele.
Med disse grundelementer til din opskrift på plads - så kan du gå i mange retninger herfra.
Pizza er en meget alsidig spise, som kan laves på utallige måder - du kan variere dit fyld med alt fra kød, grøntsager og endda frugter i det søde køkken eller du kan pifte dejen op med fuldkorn.
Du kan lege med pizzasaucen med andet end tomater, eller helt undlade den og lave en pizza bianco.
Det er faktisk utroligt nemt at komme i mål med en fantastisk hjemmelavet pizza uden det store dikkedarer.
Som så mange andre retter og opskrifter, så kan man gå all-in med flere dages hævetid på pizzadejen eller blot nøjes med at lade den hæve i en time.
Resultatet varierer, men det bliver sjældent dårligt!
Det er findes en pizza til alle tider - og derfor er pizza så genial en opskrift!
Den perfekte hjemmelavede pizza afhænger jo selvfølgelig også af, hvem der spiser den - mens nogen elsker en tynd, sprød bund, er der måske andre der elsker en tyk, svampet bund eller deep-pan.
Og hvad der er vigtigst for en perfekt pizza, afhænger også af spiseren - nogle synes, at det er fyldet, mens andre mener saucen og en tredje gruppe mener dejen.
Herunder vil vi fremvise nogle vigtige guides og tricks til at lave den perfekte hjemmelavede pizza - hvad enten det skal gå hurtigt med en lyn-pizza i hverdagen eller du har god tid til at kræse om tingene og kan sætte flere dage af til processen!
Pizzadej
Den lynhurtige:
En pizzadej består oftest kun af mel, vand og gær/surdej - man kan tilføje lidt olivenolie for ekstra sprødhed, men det er ikke nødvendigt. Har du travlt, så kan du lave en nem og hurtig hjemmelavet pizzabund med min opskrift herunder.
Det giver en pizzadej, som er luftig, ‘brødet’ og lidt sej i konsistensen - den har ikke udviklet så meget smag, men danner en fin blød og sprød base for dit yndlingsfyld, tomatsauce og ost. Det er til dig, der elsker en tykkere bund og mere ‘brød’ i smagsoplevelsen.
Det er hverdagsopskriften, som kun skal hæve en times tid, inden den er klar til bagning.
Dem med god tid
Hvis du derimod vil smage ægte, italiensk pizza eller napolitanske pizzaer?
Så skal dejen have lidt mere kærlighed!
Og det kræver, at du har god tid - her bruger man minimale mængder gær, men derimod en længere hævetid.
Gerne et par døgn og op til 3 døgn, da den langsomt udvikler sin struktur og smag i køleskabet.
Her vil jeg anbefale at bruge mine opskrifter på to forskellige versioner af langtidshævet pizzadej.
- en nem og velsmagende pizzadej, som får en utrolig boblende, luftig og sprød overflade og krumme, som passer godt til al slags fyld. Hvad enten du er til kartoffelpizza eller en meatlover!
- En sublim pizzadej, som har en større dybde på smagen og langt større luftbobler. Dette er det tætteste, du kan komme på at få det rigtige resultat i en almindelig ovn, som du ville få med en pizza i stenovn eller en rigtig pizzaovn. Denne opskrift har jeg også smidt ned i bunden som inspiration til en af de vigtigste elementer i en pizza.
Saucen (eller pizza bianco)
En god tomatsauce kan laves på ingen tid med hakkede tomater, løg, hvidløg, salt, peber og sukker - that’s it.
Hvis du blender det sammen og koger det op i 30 minutter (eller steger løgene af først), så har du som minimum en velfungerende tomatsauce.
Skal den have lidt ekstra kærlighed, så tilføj balsamico-eddike, hakket basilikum, oregano, timian, rosmarin, lidt hvidvin eller noget helt andet - der er mange smagsgivere, som kan pifte en god tomatsauce op!
Du kan også lave hjemmelavet pizza uden tomatsauce - det går oftest under navnet Pizza Bianco. Her bruger man i stedet eksempelvis mascarpone, ricotta eller en anden ostebase, som smelter sammen med fyldet og brødet.
Eller en kartoffelpizza, hvor man lægger kartoffelskiverne på først. Om du er til sauce eller ej - det må være op til dagens humør!
Men her finder du et par gode klassiske opskrifter på en af hver lejr:
Fyldet
Der er ikke så meget at sige om fyldet i forhold til at ramme den perfekte hjemmelavet pizza - netop fordi fyldet afhænger af, hvad DU har lyst til!
Men ikke desto mindre er der nogle grundregler, som er gode at følge. Den vigtigste er - undgå alt for meget fyld.
Hvis du topper din hjemmelavede pizza med for mange godter, vil halvdelen ikke blive tilberedt ordentligt og dejen kan være ubagt eller blive bagt skæv. Udover det er der nærmest fri leg - alt fra den af og til blasfemiske Hawaii-pizza til en lækker, klassisk margerita.
Og så må man ej glemme osten! Her er det vigtigt at finde en ost, som har en god smelteevne - eksempelvis en god bøffel-mozzarella.
Du kan også rive lidt Vesterhavsost, Gouda, Emmenthaler, Parmesan eller lignende oste på toppen som ekstra-smagsgiver.
Herunder får du lige et par sidste tips til, hvordan du sammensætter den perfekte hjemmelavede pizza!
Hjemmelavet pizza
Den perfekte, hjemmelavede pizza!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 1 stk pizzadej (hurtig dej, 48-timers dej eller 72-timers dej)
- 1 stk tomatsauce (se længere oppe i artiklen for opskrift)
- 1 stk fyld (gerne 2-3 slags, ikke for mange af gangen)
- 1 stk ost (en med god smelteevne, og en 'smagsgiver')
Fremgangsmåde
- Hvis du laver den hurtige pizzadej, så kan du blot efter hævning rulle den ud til at flad cirkel med en kagerulle. Hvis du derimod bruger de to andre teknikker, må du IKKE rulle dem ud - så mister de luftboblerne. "Masser" istedet dejen med fingrene og knoerne, så dejen strækkes ud udvides til din pizza-cirkel.
- Fordel din tomatsauce på pizzabunden, så der er 1 centimeter fri ud til kanten, så denne kan boble op og blive sprød. Hvis du ikke bruger tomatsauce, kan du i stedet bruge mascarpone eller bare skiver af kartoffel.
- Fordel dit fyld i et jævnt lag - ikke for mange ting oven på hinanden, så varmen bliver dårligt fordelt. Gerne blot 2-3 elementer (foruden osten), så ovnen kan følge med.
- Fordel din ost på toppen - gerne skiver eller strimler af mozzarella og eventuelt en god smagsgiver a la Vesterhavsost eller lignende.
- Ovnen skal gerne forvarmes til 250-300 grader en 20-30 minutter før bagning - minimum 30 minutter, hvis du bruger bagestål. Afbages alt efter temperatur mellem 10-15 minutter, indtil den er gylden og sprød.