Malawach: Jødisk fladbrød
Flaget og sprødt!
I det jødiske køkken, mere specifikt Yemenit-køkkenet, finder man et fladbrød, som er ufattelig lækkert, sprødt og flaget.
Og så er det ovenikøbet utrolig nemt at lave!
Det går under navnet Malawach og består af blot 4 ingredienser - teknikken ligger i at få den rette konsistens på dejen og strække den nok til, at man kan få mange lag.
Det er lidt en slags snydevej til wiener-konsistensen i det salte køkken - lidt a la at lave hjemmelavet butterdej.
I den oprindelige, ældgamle opskrift, tog det faktisk omkring 3 dage af lave brødet - men nu har vi mulighed for at lave en version, der kun tager lidt over en time!
Det kan bruges til alt muligt dip, saucer eller som snacks til aftensmaden - den minder lidt om Parathas og har samme formål som eksempelvis naanbrød.
Og så bager man det i ovnen, så man hurtigere kan få den rigtige konsistens og ikke risikerer at stege den for tør på panden.
Fang min version af det jødiske fladbrød Malawach herunder:
Malawach: Jødisk fladbrød
Sprødt og flaget!
Ventetid: 50 minutter
Tilberedning: 12 minutter
Ingredienser
- 200 gram hvedemel
- 100 ml koldt vand
- 0,8 tsk fint salt
- 30 gram smør, til pensling
Fremgangsmåde
- Hæld hvedemel og salt i en skål - tilsæt vandet og ælt det grundigt med hænderne, indtil du har en ensformig konsistens. Den vil være ret tør, men skal blot lige kunne hænge sammen til en kugle - pak den ind i husholdningspapir og lad den hvile ved stuetemperatur i 30 minutter. Smelt i mellemtiden smørret i en gryde.
- Efter hviletiden er dejen meget mere elastisk og nem at arbejde med - nu skal du strække, rulle og udvide dejen, så du får en meget tynd rektangel på ca. 30x50 cm (det kommer ikke så nøje) - det vigtigste er, at du skal have en meget tynd dej. Næsten en, man kan se igennem - det gør man ved først at rulle den ud med en kagerulle og så løfte den op i hænderne og bruge knoerne til at strække og udvide dejen forsigtigt. Kommer der nogle få huller? Det gør ikke noget.
- Når du har din tynde dej udrullet i den rette størrelse, pensler du hele overfladen med smeltet smør. Herefter folder du det lange ned 5 centimeter ind (se billederne længere oppe). Pensl der, hvor du lige har foldet. Gentag 5-centimetersfoldet ca. 4-5 gange, indtil du har en aflang flad pølse af dej.
- Bind nu en knude på dejen - bind derefter en knude igen, indtil enderne er meget små. Skub eventuelle ender indunder dejen, så du har en stor kannelsnurrer-størrelse. Lad den hvile utildækket på køkkenbordet i 20 minutter. Forvarm i ventetiden ovnen til 250 grader ovn.
- Når ovnen er varm, presser du snurren flad og ruller den ud til ca. 1-1,5 cm tykkelse. Drys eventuelt med lidt sesamfrø og smid den på en rist med bagepapir. Bag den først 6 minutter ved almindelig ovn og skru så op på varmluft i 6 minutter til sidst. Den er klar, når den er gylden, sprød og flaget.