Mandekogebogen

Malawach: Jødisk fladbrød

Flaget og sprødt!

I det jødiske køkken, mere specifikt Yemenit-køkkenet, finder man et fladbrød, som er ufattelig lækkert, sprødt og flaget.

Og så er det ovenikøbet utrolig nemt at lave!

Det går under navnet Malawach og består af blot 4 ingredienser - teknikken ligger i at få den rette konsistens på dejen og strække den nok til, at man kan få mange lag.

Det er lidt en slags snydevej til wiener-konsistensen i det salte køkken - lidt a la at lave hjemmelavet butterdej. 

I den oprindelige, ældgamle opskrift, tog det faktisk omkring 3 dage af lave brødet - men nu har vi mulighed for at lave en version, der kun tager lidt over en time!

Det kan bruges til alt muligt dip, saucer eller som snacks til aftensmaden - den minder lidt om Parathas og har samme formål som eksempelvis naanbrød

Og så bager man det i ovnen, så man hurtigere kan få den rigtige konsistens og ikke risikerer at stege den for tør på panden. 

Fang min version af det jødiske fladbrød Malawach herunder:

ANNONCE
Dejen efter hviletid - elastisk og klar til udrulning! - Malawach: Jødisk fladbrød Dejen efter hviletid - elastisk og klar til udrulning!
Rulles til rektangel på ca. 30x50 cm. - Malawach: Jødisk fladbrød Rulles til rektangel på ca. 30x50 cm.
Malawach: Jødisk fladbrød
Pensl med et tyndt la - Malawach: Jødisk fladbrød Pensl med et tyndt la
Fold 5 centimeter ind på det lange led, pensl med smør og fold indover igen. - Malawach: Jødisk fladbrød Fold 5 centimeter ind på det lange led, pensl med smør og fold indover igen.
.. indtil du har en aflang, flad sammenfoldet pølse.  - Malawach: Jødisk fladbrød .. indtil du har en aflang, flad sammenfoldet pølse.
Slå en knude på den. Slå igen en knude, indtil du bare har en stor, 'kanelsnurre'. - Malawach: Jødisk fladbrød Slå en knude på den. Slå igen en knude, indtil du bare har en stor, 'kanelsnurre'.
Lad den hvile i 20 minutter. - Malawach: Jødisk fladbrød Lad den hvile i 20 minutter.
Rul flad - klar til ovnen! - Malawach: Jødisk fladbrød Rul flad - klar til ovnen!
Udskriv opskriften

Malawach: Jødisk fladbrød

Sprødt og flaget!

4 portioner 1 time, 7 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 50 minutter
Tilberedning: 12 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram hvedemel
  • 100 ml koldt vand
  • 0,8 tsk fint salt
  • 30 gram smør, til pensling

Fremgangsmåde

  1. Hæld hvedemel og salt i en skål - tilsæt vandet og ælt det grundigt med hænderne, indtil du har en ensformig konsistens. Den vil være ret tør, men skal blot lige kunne hænge sammen til en kugle - pak den ind i husholdningspapir og lad den hvile ved stuetemperatur i 30 minutter. Smelt i mellemtiden smørret i en gryde.
  2. Efter hviletiden er dejen meget mere elastisk og nem at arbejde med - nu skal du strække, rulle og udvide dejen, så du får en meget tynd rektangel på ca. 30x50 cm (det kommer ikke så nøje) - det vigtigste er, at du skal have en meget tynd dej. Næsten en, man kan se igennem - det gør man ved først at rulle den ud med en kagerulle og så løfte den op i hænderne og bruge knoerne til at strække og udvide dejen forsigtigt. Kommer der nogle få huller? Det gør ikke noget.
  3. Når du har din tynde dej udrullet i den rette størrelse, pensler du hele overfladen med smeltet smør. Herefter folder du det lange ned 5 centimeter ind (se billederne længere oppe). Pensl der, hvor du lige har foldet. Gentag 5-centimetersfoldet ca. 4-5 gange, indtil du har en aflang flad pølse af dej.
  4. Bind nu en knude på dejen - bind derefter en knude igen, indtil enderne er meget små. Skub eventuelle ender indunder dejen, så du har en stor kannelsnurrer-størrelse. Lad den hvile utildækket på køkkenbordet i 20 minutter. Forvarm i ventetiden ovnen til 250 grader ovn.
  5. Når ovnen er varm, presser du snurren flad og ruller den ud til ca. 1-1,5 cm tykkelse. Drys eventuelt med lidt sesamfrø og smid den på en rist med bagepapir. Bag den først 6 minutter ved almindelig ovn og skru så op på varmluft i 6 minutter til sidst. Den er klar, når den er gylden, sprød og flaget.
Del

Seneste nyt

Annonce