Mandekogebogen

Engelsk Citronkage - Lemon Drizzle Cake

En frisk og syrlig 'sommerkage' der slår citronmånen med adskillige lækkerhedslængder

Engelsk citronkage er en fantastisk let kage at bage, der bringer ekstra smag i den klassiske pundkage. Kagen der måske er bedst kendt i udlandet som 'Lemon Drizzle Cake' får sit navn efter den lækre og syrlige sukker-citron sirup som nærmest gennemvæder kagen og bringer en fantastisk syrlighed til bordet. 

Personligt stiftede jeg bekendtskab med kagen gennem min mor, der op gennem 90'erne yndede at bage den engelske citronkage til familiearrangementer. Hun havde en fortid som au-pair hos en engelsk familie, og var derfor meget nostalgisk anlagt omkring gode engelske dyder. Senere på livet genopdagede jeg kagen gennem mine regelmæssige besøg i London, hvor kagen er nærmest uundgåelig på hyggelige caféer. 

Kagen findes i et væld af forskellige iterationer, og nærmest hver familie og egn har deres egen variant. Min har udviklet sig gennem tiden, og mens jeg startede med at overtrække den med hvid citronglasur på flormelis, er jeg med tiden begyndt at bruge en mere amerikansk tilgang, hvor kagen overhældes med en smeltet masse, der sætter sig som et klart og knasende lag på toppen af kagen. 

Mange forbinder den engelske citronkage med forår og sommer, men i virkeligheden er det jo en kage der kan nydes året rundt - og den syrlige dimension passer rigtig godt til mine smagsløg, hvor mere traditionelle danske formkager har en tendens til at blive lidt for sukkersøde i udtrykket. 

Jeg bruger altid økologiske citroner til opskriften, der skal jo noget af skallen i, så better safe than sorry. Hvis citronerne ikke er i sæson og meget mindre end de usprøjtede, kan det være en fordel at opjustere opskriften med en ekstra citron, som fordeles ligeligt over de to runder af drizzle. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Engelsk Citronkage

Engelsk citronkage aka Lemon Drizzle Cake - en frisk og lækker sommerlig pundkage

10 portioner 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 170 gram hvedemel
 • 170 gram sukker
 • 125 gram smør, stuetempereret
 • 1 tsk bagepulver
 • ½ dl mælk
 • 2 stk æg
 • 2 stk citron, økologisk
 • 7 spsk. rørsukker

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 180 grader (alm) Riv fint skallen af en økologisk citron.
 2. Bland: Mel, sukker, blødt smør, bagepulver, æg, mælk og skallen af en citron i en røreskål. Det hele kan hældes i samtidig og røres, netop til dejen opnår en ensartethed.
 3. Hæld dejen i en mellemstor rugbrødsform - dejen vil være en smule drøj og ikke helt tyndtflydende.
 4. Bag kagen i midten af ovnen ved 180 grader i 35 minutter.
 5. Mens kagen bager forbereder du din lemon-drizzle. Denne skal bruges i to omgange, og det kan med fordel forberedes i to små skåle. Til første drizzle blandes saften af 1 citron med 3 spiseskefulde rørsukker.
 6. Tag den varme kage ud af ovenen og prik den med et grillspyd eller en strikkepind, gerne en 30-40 huller. Overhæld nu den varme kage med første skål drizzle, fordel gerne rundhåndet og roligt over hele kagen, så den syrlige sukkermasse kan trænge ind i hullerne du har prikket. Lad kagen køle af.
 7. Når kagen er kølet ned, laver du din 2. drizzle. Denne skal agere glasur på kagen. Til formålet blander du igen saften med 1 citron med 4 spiseskefulde rørsukker - opvarm massen i en lille kasserolle indtil sukkeret er opløs, og overhæld kagen med massen - køl af.
 8. Efter en halv times trækketid er kagen klar til servering. Pynt evt. med overskydende citronskal. Kagen bliver blot endnu bedre på 2. og 3.-dagen og kan med fordel opbevares i køleskab, hvor den gennemvædede kage sætter sig uden at blive tør.
Del

Seneste nyt

Annonce