Mandekogebogen

Spansk mandelkage

Den lækreste svampede mandeltærte fra det spanske

Netop hjemvendt efter en uges ferie på Mallorcas landside, har fyldt mig med overskud - men også en længsel efter det spanske køkken.

Mandelkagen er en af den slags desserter, der findes i et væld af forskellige regionale varianter i Spanien - den mest kendte er nok Tarta de Santiago (Spansk Mandeltærte), der serveres med et sirligt udformet kors i midten af flormelis-pynten. 

Kager på mandelmel kan hurtigt komme til at virke tunge og marcipanagtige i det, men på de baleariske øer har de et trick, der gør kagen mere frisk i det - selvom den stadig er føles tung, syndig og meget mættende - Tricket: Egnens fantastiske citroner.

Det er egentlig helt simpelt: Tilføjer du skallen fra en økologisk dyrket citron til kagedejen, får du en lækker omgang sommerfriskhed, der står i perfekt kontrast til den ellers tunge sødme. 

For mig er en spansk mandelkage et helt fantastisk stykke kage, der er mazarintærten langt, langt overlegen (Medmindre mazarinen er komponent i nøddetrekanter!) - og at kagen som udelukkende bruger mel af mandler oven i købet er glutenfri, er jo bare et plus - hvis man går op i den slags. 

Det er faktisk meget sjældent, at jeg har mandelmel stående på hylden, men til gengæld er der ofte mandler i skabet - og så er det jo fantastisk heldigt, at de lynhurtigt kan smuttes og hældes en tur i blenderen, for så at være tryllet om til mandelmel. 

Når man selv maler mandelmelet har man også en anden fordel: Man kan selv bestemme hvor grynet kagen må være - jeg kan godt lide at kagen ikke er bagt med gennemført finmalet mel, for de større stykker giver kagen mere lethed og en smule crunch - selvom det selvfølgelig går lidt ud over sammenholdskraften. 

Jeg vil anbefale dig at eksperimentere med malingsgraden på mandlerne, så du finder din favorit-konsistensen på kagen. 

Gracias, por favor og hvad man nu ellers siger på de sydlige kanter! God fornøjelse!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Mandelkage

Spansk mandelkage ala Tarta de Santiago

8 portioner 45 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 10 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 200 gram sukker
 • 4 stk æg
 • 200 gram mandelmel
 • 1 stk citron, økologisk
 • 1 tsk bagepulver
 • ½ dl flormelis

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 175 grader (alm ovn)
 2. Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps
 3. Bland 1 tsk bagepulver i mandelmel, og tilsæt samlet til æggesnapsen - pisk grundigt
 4. Riv skallen af en citron, og rør den i dejen
 5. Hæld dejen i en smurt springform (ca 24 cm), og bag den midt i ovnen i 35 minutter - Ved 175 grader
 6. Lad kagen køle af et kvarters tid, og drys den med flormelis.
 7. Så er der serveret!
Del

Seneste nyt

Annonce