Spansk mandelkage
Den lækreste svampede mandeltærte fra det spanske
Netop hjemvendt efter en uges ferie på Mallorcas landside, har fyldt mig med overskud - men også en længsel efter det spanske køkken.
Mandelkagen er en af den slags desserter, der findes i et væld af forskellige regionale varianter i Spanien - den mest kendte er nok Tarta de Santiago (Spansk Mandeltærte), der serveres med et sirligt udformet kors i midten af flormelis-pynten.
Kager på mandelmel kan hurtigt komme til at virke tunge og marcipanagtige i det, men på de baleariske øer har de et trick, der gør kagen mere frisk i det - selvom den stadig er føles tung, syndig og meget mættende - Tricket: Egnens fantastiske citroner.
Det er egentlig helt simpelt: Tilføjer du skallen fra en økologisk dyrket citron til kagedejen, får du en lækker omgang sommerfriskhed, der står i perfekt kontrast til den ellers tunge sødme.
For mig er en spansk mandelkage et helt fantastisk stykke kage, der er mazarintærten langt, langt overlegen (Medmindre mazarinen er komponent i nøddetrekanter!) - og at kagen som udelukkende bruger mel af mandler oven i købet er glutenfri, er jo bare et plus - hvis man går op i den slags.
Det er faktisk meget sjældent, at jeg har mandelmel stående på hylden, men til gengæld er der ofte mandler i skabet - og så er det jo fantastisk heldigt, at de lynhurtigt kan smuttes og hældes en tur i blenderen, for så at være tryllet om til mandelmel.
Når man selv maler mandelmelet har man også en anden fordel: Man kan selv bestemme hvor grynet kagen må være - jeg kan godt lide at kagen ikke er bagt med gennemført finmalet mel, for de større stykker giver kagen mere lethed og en smule crunch - selvom det selvfølgelig går lidt ud over sammenholdskraften.
Jeg vil anbefale dig at eksperimentere med malingsgraden på mandlerne, så du finder din favorit-konsistensen på kagen.
Gracias, por favor og hvad man nu ellers siger på de sydlige kanter! God fornøjelse!
Mandelkage
Spansk mandelkage ala Tarta de Santiago
Ventetid: 10 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ingredienser
- 200 gram sukker
- 4 stk æg
- 200 gram mandelmel
- 1 stk citron, økologisk
- 1 tsk bagepulver
- ½ dl flormelis
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175 grader (alm ovn)
- Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps
- Bland 1 tsk bagepulver i mandelmel, og tilsæt samlet til æggesnapsen - pisk grundigt
- Riv skallen af en citron, og rør den i dejen
- Hæld dejen i en smurt springform (ca 24 cm), og bag den midt i ovnen i 35 minutter - Ved 175 grader
- Lad kagen køle af et kvarters tid, og drys den med flormelis.
- Så er der serveret!