Mandekogebogen

Græskarsuppe

Nem suppe med græskar til efterår og vinter.

Suppe er en utrolig simpel opskrift på nem aftensmad, når det enten skal gå hurtigt eller rigtig langsomt - man kan lave supper på 20 minutter, og man kan lave suppe, der skal simre i flere timer.

Der er noget for enhver smag og sæson. Og efteråret er suppe-sæson af flere årsager - først og fremmest fordi, at vejret bliver koldere, sommeren er slut og vi skal have varm aftensmad til at klare de kolde efterår og vintertimer.

Og ikke mindst fordi, at efterår og begyndende vinter rimer med græskar i køkkenhaven!

Og græskarsuppe er en utrolig lækker og nem opskrift, som kan forvandle de hårde, dekorative græskar til den mest cremede og lækreste suppe.

Min absolutte favorit er hokkaido-suppe, som jeg altid laver med lidt asiatiske undertoner med ingefær, chili og kokosmælk - men du kan sagtens bare lave en klassisk græskarsuppe, som får sødmen og fylden fra græskarret sammen med en god bouillon og fløde.

Du kan sagtens undvære et mælkeprodukt, hvis du er allergisk eller kostmæssigt ikke bruger laktoseprodukter, men det gør, at suppen lige bliver en tand mere cremet i konsistensen - når man blot blender græskar og bouillon kan det godt være en smule grynet eller grov i konsistensen, men ved at spæde til med fløde eller kokosmælk, så får man den lækreste, fløjlsbløde konsistens.

Græskar i sig selv smager ikke af så ufatteligt meget, så hvis du vil have mest mulig smag ud af det, så er det enten en god idé at bage eller svitse stykker af græskar, inden du koger suppe på det - det er med til at fremhæve sødmen og nedsætter vandindholdet i græskarret, så den koger bedre ud.

Dertil handler det om at finde krydderier, du foretrækker - jeg synes, at spidskommen og græskar står utroligt godt sammen, og så er det en fin idé at supplere lidt op med eksempelvis gulerod for mere sødme og kartofler for en mere fyldig konsistens - men det er ikke nødvendigt. Herunder får du grundopskrift på græskarsuppe, med et par tips til, hvad du kan spæde til med for at få den lækreste hjemmelavet græskarsuppe!

Hvis du vil prøve min favorit og den asiatiske udgave af græskarsuppe - så kan du læse med her: Asiatisk hokkaido-suppe

ANNONCE
Tips til den perfekte græskarsuppe

Hvilke græskar kan man spise?

Der findes utroligt mange spisegræskar - hokkaidogræskar, butternut squash, spaghetti-græskar, det klassiske orange græskar til halloween og meget andet - du skal blot holde øje med, om der står på sedlen, at den IKKE er til konsumering. Eksempelvis pyntegræskar.

Hvilke græskar er bedst til græskarsuppe?

Absolut Hokkaido og Butternut - de bliver utroligt møre, når de bliver tilberedt, hvilket gør, at suppen bliver cremet og lækker!

Hvad serverer man til græskarsuppe?

Græskarsuppe er tit meget fyldig og mættende i sig selv, men ellers kan du spæde til med et stykke godt brød.

Hvad bruger man som topping til græskarsuppe?

Jeg vil anbefale en god syrlig cremefraiche til at bryde den ‘fede’ suppe, samt et par smørristede græskarkerner som knas.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Græskarsuppe

Nemt og lækkert!

4 portioner 50 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

Græskarsuppe
 • 1 stk græskar (eksempelvis hokkaido, butternut eller 'halloween'-græskar)
 • 400 ml bouillon
 • 3 dl fløde eller kokosmælk
 • 1 spsk. spidskommen, stødt
 • 3 fed hvidløg
 • 1 stk løg
 • 2 stk gulerod
 • 4 stk kartofler
 • 1 tsk salt + peber

Topping til Græskarsuppe
 • 2 dl cremefraiche (enten 18% eller 38%)
 • 30 gram smør
 • 1 dl græskarkerner

Fremgangsmåde

 1. Skær dit græskar i mindre stykker, fjern kernerne, men lad skrællen forblive på - skræl gulerødder og kartofler og skær i mindre tern. Nu kan du enten give det hele 20 minutter i ovnen med 230 grader varmluft, eller svitse det i portioner på en brandvarme pande i olivenolie, indtil det tager lidt farve.
 2. Lav i mellemtiden din topping ved at smelte smør på panden, indtil det bruser op - smid dine græskarkerner på ved middelhøj varme, og rod rundt i dem, indtil de begynder at poppe. Lad dem poppe et minuts tid og hæld det så på en tallerken med køkkenrulle. Drys med salt.
 3. Hæld de bagte eller svitsede grøntsager over i en gryde og tilføj løg i skiver, hvidløg og top af med bouillon - lad det simre i 20-25 minutter og blend det så sammen med spidskommen salt og peber. Smag til. Tilføj gerne lidt citronsaft eller cidereddike som modspil til den fede suppe.
 4. Prikken over i'et er at blende det igen med enten fløde eller kokosmælk, til den bliver lind og cremet - bring den tilbage på varmen og kog den op. Smag igen til og server din græskarsuppe rygende varmt med cremefraiche og smørstegte græskarkerner.
Del

Seneste nyt

Annonce