Mandekogebogen

Daal med raita

Krydret og cremet!

Når det kommer til krydrede retter, er Indiens daal eller dhal en af de helt klassiske - den er utrolig nem, utrolig velsmagende og så mætter den ret meget med få ingredienser.

Jeg elsker at spise indisk mad, da man virkelig får nogle spændende, dybe og aromatiske smagsnuancer ud af kombinationen af en række forskellige krydderier.

Det indiske køkken og indisk mad er generelt det køkken, hvor jeg finder mest inspiration til vegetariske eller kødfrie opskrifter - ikke fordi, jeg ikke vil spise kød, men fordi de får så stor smag ud af deres retter uden at skulle tilføje animalsk protein.

Daal er det perfekte eksempel på det - det er en opskrift på nem aftensmad, som er hurtig at lave, mætter mange mennesker og smager fantastisk. 

Og så er det en billig og budget-venlig ret - det kræver selvfølgelig, at du har de fleste krydderier i dit køkkenskab. Men når man først har købt de nødvendige krydderier en gang, så har man altså til mange indiske opskrifter!

Der hvor den skal have én over nakken som i så mange andre indiske opskrifter, er på krydderifronten - og herunder får du en klassisk hverdagsversion af daal, hvor den har tilpas styrke, velsmag og stadigvæk kan få børnene med om bord.

Du kan sløjfe chilien, hvis den skal være mere familievenlig - men chilien bidrager alligevel med en ekstra varme, som smager fantastisk.

Og lidt ligesom når man tilføjer en god, fuldfed cremefraiche til en spicy chili con carne, så har det indiske køkken deres eget bud på en 'dæmper' - nemlig den famøse raita.

En let krydret tzatziki-lignende dip med agurk, som cremer retten ind, mildner styrken og giver en god smag til retten. 

Denne indiske linseret kan også fryses ned i fryseren til senere brug - så du kan snildt fordoble eller tredoble min opskrift på portion, så du får en masse nem aftensmad til senere. 

Selvom linserne koger møre, så bliver de ikke smattede og grødede af at blive genopvarmet en anden dag.

Indisk daal er nem hverdagsmad, hvor man ikke går på kompromis med smagen - og så er opskriften overskuelig og hurtig at bikse sammen efter en travl arbejdsdag.

Og så passer retten perfekt sammen med hjemmelavede naan-brød eller måske et par sprøde hjemmebagte papadums

Fang min opskrift på en lækker vegetarisk og indisk aftensmad med linseretten Daal herunder: 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Indisk Dhal/Daal med raita

Cremet og spicy!

4 portioner 1 time
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 50 minutter
Ca. 550 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 dl grøntsagsbouillon
  • ½ tsk garam masala
  • 1 stk agurk
  • 3 dl græsk yoghurt
  • 1 tsk friskkværnet peber
  • 1 tsk salt
  • 250 gram røde linser
  • 1 spsk. korianderstilke, kan undlades
  • ½ tsk kanel, stødt
  • ½ tsk kardemomme, stødt
  • 1 stk løg
  • ½ stk lime
  • 2 stk hakkede tomater, dåse
  • 1 tsk koriander, stødt
  • 1 tsk spidskommen, stødt
  • 2 tsk gurkemeje, stødt
  • 1 spsk. rød chili
  • 2 spsk. frisk ingefær
  • 4 fed hvidløg

Fremgangsmåde

  1. Snit løg, 3 hvidløg, chili og ingefær fint og svits det i en tykbundet gryde i lidt olivenolie.
  2. Hæld alle krydderierne sammen i gryden (bortset fra garam masala) og svits det lidt af.
  3. Tilsæt hakkede tomater, bouillon og lidt hakkede korianderstilke. Tilsæt saften fra en halv lime.
  4. Bring det i kog, mens du skyller de røde linser i koldt vand i en si - når massen koger, skruer du ned i lav varme og hælder linserne i. Linserne suger smag og kraft fra blandingen og jævner retten.
  5. Lad det simre i 30 minutter, indtil linserne begynder at blive møre - smag til undervejs. Hvis massen bliver for 'tør' og linserne suger for meget væske, kan du spæde til med lidt bouillon. Retten er klar, når den er cremet og og linserne er møre.
  6. Lav i mellemtiden raitaen ved at rive agurken groft på et rivejern og hælde det i en si, som du placerer over en skål - her tilsætter du en halv teskefuld salt og trækker væsken ud.
  7. Bland garam masalaen i den græske yoghurt, riv det sidste hvidløg med i og tilsæt de drænede agurkestrimler. Serveres som en klat på toppen af daal-tallerkenen!
Del

Seneste nyt

Annonce