Indisk mad: 10 opskrifter på indisk hverdagsmad
Indiske klassikere og nemme opskrifter.
Indisk mad er en fantastisk spise hele året rundt og generelt det indiske køkken er en særpærget smagsoplevelse med blot få ingredienser og til gengæld mange krydderier.
Leder du efter inspiration til lækker indisk aftensmad?
Jeg har samlet ti af mine bedste opskrifter på nem indisk aftensmad, frokost og snacks fra det indiske køkken herunder - de er nemme at lave, spækket med krydderier og kan justeres i styrken efter behov.
Du kan i det fleste af mine opskrifter herunder nedjustere mængden af chili - eller helt droppe den - hvis du vil gøre den familievenlig til en aftensmad i en travl hverdag.
Det indiske køkken og generelt indiske opskrifter er tit varme, velkrydret og meget aromatiske - det skyldes, at det indiske køkken gør brug af rigtig mange krydderier.
Og gerne på samme tid!
Vi snakker klassiske krydderier såsom kardemomme, karry, chili, spidskommen og koriander - og kombineret med grøntsager, kød eller vegetarisk får man hurtigt forvandlet sine råvarer til ægte, indiske klassikere.
Alt fra Butter Chicken, Daal til Tikka Masala - eller måske de lidt mere ukendte størrelser såsom den vegetartiske Aloo Gobi eller den rustikke kartoffelburger, Vada Pav.
Kendetegnet ved en indisk opskrift er, at alt ofte er i balance - kæmpe spark på velsmag, få ingredienser, mange krydderier og lige god smag, om du så vælger klassisk eller vegetarisk.
Hvis du gerne vil skære lidt ned på kød i din hverdag, så er det indiske køkken absolut stedet, hvor du skal søge inspiration.
Ofte finder man indiske opskrifter kan krydse følgende egenskaber af: sund, nemt, billigt, lækkert og ikke mindst vanvittigt vanedannende.
Og foruden de klassiske retter, så går man aldrig galt i byen, hvis man bager lidt naan-brød eller laver helt sprøde papadums, som kan bruges som en lille ske til de krydrede retter.
Hvis man så lige skyller det ned med en mango lassi? Ikke et øje tørt.
Herunder har jeg samlet 10 opskrifter på indisk aftensmad.
En gylden regel, som er værd at huske i hverdagen og til ugens aftensmad er følgende:
a) Ja, indisk mad smager af mere, hvis du bruger hele krydderier og alle krydderier, der står på ingredienslisten.
b) Og ja, det smager stadig fantastisk, hvis du ikke lige har alle krydderier på lager og kun bruger stødte krydderier.
Du skal ikke lade dig slå ud af, at du ikke har hele kanelstænger eller kardommekapsler - brug, hvad du har liggende og jeg lover dig, at det kommer til at smage skønt så længe, du stadigvæk har 2-3 af krydderierne på listen!
Følg med herunder og find inspiration i ægte indisk mad med nemme såvel som klassiske opskrifter:
Vada Pav - friteret kartoffel-burger
- Burger med krydret kartoffelfyld fra den gyldne brønd!
Indisk Korma
- Kylling i karry fås både i en lynversion og den med alle krydderierne!
Mughlai Chicken
Nordindisk specialitet med kylling i karamelliseret løg-karry!
Chicken Korma/Kylling Korma
Krydret indisk simreret!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 30 minutter
Ingredienser
- 1 stk løg
- ½ stk lime, økologisk
- 1 håndfuld korianderstilke
- 1 håndfuld cashewnødder
- 1 tsk salt + peber
- 1 stk hakkede tomater, dåse
- 1 stk kokosmælk, dåse
- 1 stk kanelstang, kan undlades
- 2 tsk karry
- 2 stk laurbærblade
- 400 gram kyllingebryst
- 1 tsk spidskommen, stødt
- 1 tsk koriander, stødt
- ½ tsk kardemomme, kan undlades
- 1 tsk garam masala
- 2 spsk. ingefær, revet
- 3 fed hvidløg
- 1 dl yoghurt naturel
- 1 tsk gurkemeje, stødt
Fremgangsmåde
- Hvis du bruger hel kylling: Parter kyllingen i overlår, underlår, vinger og del brysterne i 2-3 stykker. Hvis det skal være nemt, kan du blot bruge kyllingebryst skåret i mundrette tern.
- Bland gurkemeje, yoghurt, 1 spsk. ingefær, garam masala, kardemomme, koriander, spidskommen og 1 revet hvidløg sammen i en skål. Hæld blandingen over kødet. Lad det marinere i køleskabet i 1-2 timer, gerne natten over.
- Varm olie op i en tykbundet gryde og svits karry, 2 finthakket hvidløg, 1 spsk. revet ingefær og finthakket løg - tilsæt kanelstang og laurbær under svitsningen, hvis du bruger dette. Hæld kød og marinaden samt hakket tomat i gryden og sæt låg på.
- Skru ned på middelvarme og lad det simre i 20 minutter. Rør ofte i gryden og sørg for, at temperaturen er stabil, så den ikke brænder i bunden.
- Tilsæt nu kokosmælken, og lad det simre videre i 25-30 minutter uden låg, så det kan koge lidt ind og creme saucen. Smag til undervejs med salt, peber, limesaft og eventuelt flere krydderier. Den skal simre, indtil den har en cremet og lækker konsistens. Server med ris og naanbrød - gerne toppet med ristede cashewnødder og frisk koriander!