Mandekogebogen

Tapas: opskrift og inspiration til hjemmelavet tapas med tilbehør

Inspiration til Tapas-bord.

Tapas er en skøn spise - eller rettere en betegnelse for et måltid, hvor man kombinerer en masse forskellige elementer, som sammen udgør et overdådigt måltid.

Tapas og selve ordet ‘tapas’ har sit ophav i det spanske køkken, og betegner en masse småretter, forretter, kanapeer, snacks og lignende, som man spiser inden hovedmåltidet som en appetitvækker - eller kombinerer for at udgøre et helt måltid bestående af små retter. Tapas findes i forskellige afskyninger i forskellige lande - eksempelvis Meze i det græske køkken eller antipasti i det italienske køkken.

Tapas er blevet fortolket på verdensplan til at være noget, man sammensætter af alle mulige snacks - så tapas er ikke længere noget, der hører til et bestemt verdenskøkken.

Tapas er en global opskrift, som alle kan være med på - hvad enten du er altædende, vegetar, veganer, pescetar, flexitar og alle andre.

Det handler om at finde små retter af alt den gode mad, man elsker - og kombinerer det! Her mødes det indiske, franske, spanske, danske og så videre i en stor pærevælling af lækkerier - alt efter behov og lyst, jo!

Det er skønt at stå og kigge udover et Tapasbord fyldt med lækker mad - ideelt til gæster og gæstemad, hvor man ligesom en buffet kan gå op og smage alle mulige forskellige ting.

Tapas er en nem opskrift, som med det storslåede udvalg af få eller mange snacks ser utroligt indbydende ud.

Meget af det, hvis vi snakker klassisk tapas med charcuteri og ost, kan købes - så du selv kun skal stå kortvarigt i køkkenet. Det er en ret eller opskrift, som udelukker de kræsne - fordi alle kan komme med deres yndlingsmad!

En tapasanretning har egentlig ikke nogen bestemt opskrift - det er igen noget, der afhænger af, hvad du lyster. Jeg plejer at have minimum 5 ‘genrer’ på mit tapasbord (og selvfølgelig en masse god hvidvin og rødvin! Og øl!):

ANNONCE
Tapas: opskrift og inspiration til hjemmelavet tapas med tilbehør

Kød

Det kan være mange forskellige slags - gerne lidt blandet charcuteri med pølser, skinke, røgvarer og lignende.

Flere steder har allerede tapas-pakker, du blot kan købe - eller du kan selv gå til slagteren eller special-forretningen og købe stort ind.

Ost

Og osten er mindst lige så vigtig - her snakker vi eksempelvis en god Vesterhavsost, pecorino eller en spændende ny variant, som din lokale ostehandler har i butikken. Alt efter hvor meget du er til ost, så kan du nøjes med et par enkelte faste oste - eller måske gå all-in med bløde og faste oste, og måske nogle af dem med ekstra meget lagring på!

Brød

Den næstvigtigste ting ved et tapas-bord er brødet - hvad enten vi snakker landbrød, surdejsbrød, knækbrød, dyppebrød, madbrød, snackbrød, rugbrød eller noget helt andet. Der skal være et eller andet element, som man kan supplere kød og snacks med.

Snacks og tilbehør

Snacks dækker over utroligt mange ting - det kan være alt fra saltmandler, glaserede figner eller måske et par majs-spareribs. Der skal være noget, der spiller op imod hovedelementerne og som kan spice tingene op eller rense ganen. Det kan også være frisk frugt eller måske semidried tomater.

Dyppelse

En meget vigtig spiller - hvad enten vi snakker hummus, pesto, tzatziki, Skordalia eller bare en god olivenolie. Det kan også være en god aoli eller måske noget dressing - hjemmelavet eller købt.

Kan eventuelt udvides med:

Dessert

Man kan også sagtens lave tapas dessert - det kommer helt an på, hvad man er i humør til. Nogle laver endda dessert-tapas som en ret, der står alene og udgør hele måltidet!

 - her kan det være alt fra små fyldte glas med mousse, cremer eller is. Eller måske små kager eller andre lækre desserter.

Flere tapas-retter og opskrifter kan også laves i god tid eller dagen før, så man ikke skal bruge så mange kræfter på den dag, gæsterne ankommer - hvad enten det er fest, fødselsdag eller bare middag med gæster.

Herunder får du inspiration, opskrifter og idéer til tapas - du kan vælge en eller flere elementer og sætte sammen. Eller du kan bruge et par af opskrifterne og supplerer med egne idéer.

ANNONCE
Inspiration til Tapas

Kød:

Ølpølser

Landskinke

Røget mørbrad

Bresaola

Krydret spegepølse

Parma-skinke

Chorizo

- og meget andet. Eksempelvis denne lækre sag fra mit 'hjemland' i Lemvig - Slagterens Tapasfad

Ost:

Vesterhavsost

Labneh (hjemmelavet cremet friskost)

Bøffelmozzarella

Pecorino

Castello Havarti og Gouda

Blåskimmelost

Parmesanost

- og meget andet.

Brød:

Lynhævet landbrød 

Knækbrød

Sandwichbrød

Hjemmebagt italiensk ciabatta

Ølandshvedebrød

Surdejsbrød

Olivenbrød

Pan de Jamon

Gozleme

Grissini

Snacks og tilbehør

Saltmandler

Tørrede figner og dadler

Frisk frugt og melon

Karamelliserede valnødder

Oliven

Majsfritter

Semidried tomater

Latkes

Quesadillas

Aloo 65

Friske forårsruller

Papas Arrugadas

Kinesiske forårsløgspandekager

Coxinha

Aloo Tikki

Falafler

Dyppelse

Hvidløgsaoli

Oliven-tapanade

Barbecue-sauce

Pesto af forskellige krydderurter (basilikum, rucola, soltørrede tomater)

Mojo Picon-sauce

Romesco-sauce

Hummus

Koriander-chutney

Mango-chutney

Dessert-idéer

Isbomber

Churros

Fluffy pandekager

Romkugler

Berlinere

Biscotti

Hotteok

Dessertforårsruller: Turon

Brownie-issandwich

Fudge

Ice Cream Tacos

Mini-pavlovas

ANNONCE
Udskriv opskriften

Hjemmelavet tapas: Inspiration, opskrifter, idéer

Det store tapas-bord!

4 portioner 0 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk tapas-lækkerier til folket!

Fremgangsmåde

  1. Jeg plejer at have minimum 5 ‘genrer’ på mit tapasbord:
  2. Kød: Det kan være mange forskellige slags - gerne lidt blandet charcuteri med pølser, skinke, røgvarer og lignende. Flere steder har allerede tapas-pakker, du blot kan købe - eller du kan selv gå til slagteren eller special-forretningen og købe stort ind.
  3. Ost: Og osten er mindst lige så vigtig - her snakker vi eksempelvis en god Vesterhavsost, pecorino eller en spændende ny variant, som din lokale ostehandler har i butikken. Alt efter hvor meget du er til ost, så kan du nøjes med et par enkelte faste oste - eller måske gå all-in med bløde og faste oste, og måske nogle af dem med ekstra meget lagring på!
  4. Brød: Den næstvigtigste ting ved et tapas-bord er brødet - hvad enten vi snakker landbrød, surdejsbrød, knækbrød, dyppebrød, madbrød, snackbrød, rugbrød eller noget helt andet. Der skal være et eller andet element, som man kan supplere kød og snacks med.
  5. Snacks og tilbehør: Snacks dækker over utroligt mange ting - det kan være alt fra saltmandler, glaserede figner eller måske et par majs-spareribs. Der skal være noget, der spiller op imod hovedelementerne og som kan spice tingene op eller rense ganen. Det kan også være frisk frugt eller måske semidried tomater.
  6. Dyppelse: En meget vigtig spiller - hvad enten vi snakker pesto, tzatziki, Skordalia eller bare en god olivenolie. Det kan også være en god aoli eller måske noget dressing - hjemmelavet eller købt.
Del

Seneste nyt

Annonce